Школският звънец ще удари утре за 3300 пловдивски първокласници, които ще прекрачат прага на общински, частни и държавни училища. По данни на общината с четири повече са паралелките в първи клас в общинските училища в сравнение с предходната година. Три паралелки първолаци ще работят по метода на Монтесори – в СУ „Св. св. Кирил и Методий“, ОУ „Екзарх Антим I“ и СУ „Св. Седмочисленици“.

55 000 е общият брой деца и ученици в системата на средното образование в общинските, държавните и частните детските градини и училищата в Пловдив за предстоящата учебна 2023/2024. Навсякъде са доставени необходимите им познавателни книжки, учебници и учебни комплекти за новата учебна година.

Общият брой деца, записани в общински, частни и държавни детски градини е 11 200. 2500 ще постъпят в първа група.

Към днешната дата има 410 деца от Украйна, които посещават или са записани в образователните институции под тепетата. В детските градини те са 102, 308 са в училищата.

В 29 от общинските училища през летния период са били извършени текущи ремонти за освежаване на класни стаи и коридори –  шпакловане, боядисване на стени и тавани, циклене и лакиране на паркет, подмяна на осветление, смяна на врати, както и ремонти на санитарни възли. По-съществени строителни дейности се осъществяват в ЕГ „Иван Вазов“, където се изгражда нова спортна зала, а в сградата на ХГ „Св. св. Кирил и Методий“ и ОУ „Княз Александър I“ се извършва реновиране и консервиране на фасада, смяна на дограма, ремонт на покривна конструкция.

Приключва изграждането на спортни площадки по програмата на МОН в 4 общински училища – ЕГ „Иван Вазов“, ЕГ „Пловдив“, СУ „Св. Патриарх Евтимий“ и Математическа гимназия “Академик Кирил Попов”.

15 общински училища изпълняват дейности по подпрограма „Облагородяване на дворни пространства, проектиране и изграждане на нови спортни площадки и/ или ремонт и сертифициране на съществуващи такива, осигуряване на мерки за достъпна архитектурна среда в общинските училища и ЦПЛР – ОДК – Пловдив“. Финансирането от страна на Община Пловдив е в размер на 561 621,40 лв.

По програмата са изградени и ремонтирани 12 детски площадки, облагородени са 11 дворни пространства и е ремонтиран 1 физкултурен салон. Средствата за 2023 година от бюджета на Община Пловдив са 200 000 лева.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.