„С огромно удоволствие идвам на репетиции. Започваме да пеем и ми става приятно и леко на душата“, казва петокласничката Димитра Кавлакова. Въпреки че откровението й е по-скоро в стила на възрастните, затрупани с какви ли не отговорности, тя пояснява, че и на децата не им е лесно с ежедневните задачи, тестове и контролни, така че какво по-хубаво да си попееш след часовете. Именно затова избрала да бъде част от вокална група „Таланти“ на ОУ “Драган Манчов”, създадена по Национална програма „Заедно в изкуствата и спорта“. Въпреки че е само на 11, Дими вижда себе си като успешно реализиран изпълнител. Първата й школовка била в детска формация „Пеещите котенца“, след което решила да усъвършенства уменията си при вокален педагог и тръгнала на индивидуални уроци. Детската й стая е оборудвана с тонколони и микрофон, за да може да пее по всяко време. Слуша музика, дори докато пише домашните. Предпочита поп и джаз. Когато се формирала вокалната група, категорично решила да се присъедини, за да има възможност да пее и в училище.

Ръководител на „Таланти“ е учителят по музика Вяра Иванова. 36-годишната чаровна дама е кадър на „Драган Манчов“, а на въпрос защо като завърша Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство с пиано и класическо пеене не се ориентира към сценична кариера, а към класната стая, отговаря така: „Всички вкъщи са учители. Майка ми, която също преподаваше в „Драган Манчов“, сестра ми, а сега и племенникът“.

Не съжалява за избора си. Казва, че ключът към децата е в спечелване на доверието. „Когато си приятелски настроен към тях, те отвръщат със същото. Опитвам се да ги науча да бъдат отговорни към решенията, които взимат“, казва Ваня Иванова.

Именно затова петокласниците, които формират ВГ „Таланти“, сами решават какви песни да разучават. Заложили изцяло на български поп хитове, а сред любимите им изпълнители са Любо Киров, Графа, Орлин Павлов, Дивна. По предложение на талисманите на формацията – Стивън и Матей, разучили „Аз искам“ на „Революция Z“.

За Йоана Врачева музиката е второ хоби. От шестгодишна тренира лека атлетика, но й е трудно да каже кое обича повече – спорта или пеенето. Близначките Вяра и Надежда пък свирят на пиано, затова решили да се присъединят към групата, за да развият и вокалните си умения. Алекс помага на съучениците си за сценичното поведение, тъй като от години ходи на танци, а от тази година решила да разпуска след часовете с пеене.

И докато Иванова хвали децата са бързия им напредък и навиците, които са изградили само за няколко месеца занимания, те й отвръщат с поредния жест – картичка с послание и купа за госпожа №1.