Петокласникът от Арменското училище Борис Тавитян събра овациите с авторско стихотворение за Хаджи Димитър на открит урок по родолюбие по повод 141 години от Освобождението

„Заклевам се в името на всемогъщия бог…, че ще остана докрай верен на нашето Отечество – България“, обещаха в един глас ученици, учители и родители снощи в Арменския културен дом. Откритият урок на ОУ „Виктория и Крикор Тютюнджян“  по повод 141 години от Освобождението изпълни до краен предел салона, на който за десета поредна година присъстваха членовете на комитет „Родолюбие“. Заедно с тях, в един глас, присъстващите дадоха свещена клетва пред Библията, камата и пищова.

„Надявам се всички да бъдем все така заедно и да сбъднем заветите на Левски“, обърна се към участниците в своеобразния спектакъл председателят на Комитета Веселин Петков, който е капитан от Българската армия и заместник-ротен командир в бригада „Специални сили“. Облечен в четническа униформа, той припомни знаковите имена и исторически събития, довели до бленуваната свобода. Облекла, униформи, автентични оръжия от епохата на Възраждането – пушки, саби, ятагани, показаха членовете на Комитета, за да пресъздадат духа на времето. Те напомниха на деца и родители, че  българското знаме никога не е пленявано в битка и никога не е било трофей.

От „Родолюбие“ поздравиха учениците за отличната подготовка и признаха, че самите те са научили нови факти и обстоятелства от урока, на който един от родителите – Иво Тавитян, разказа интересни факти за гроба на Хаджи Димитър на връх „Кадрафил“, за Стефан Караджа и за богатата история на село Свежен. Синът му Борис събра овациите с авторското си стихотворение за Хаджи Димитър: „Иде войводата да спаси рода/ с дружина юнашка, със смелост дивашка“.

Учениците припомниха делото на Раковски, Левски и Ботев, възкресиха моменти от подготовката на Априлското въстание и боевете при Шипка в добавка с пламенно изпълнеие на „Къде си вярна, ти любов народна“.