ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” е големият победител в образователната програма „За по-здрави деца” на „Нестле”, шест училища от областта стигнаха до финала

ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” е големият победител в националната надпревара “За по-здрави деца”, организирана от „Нестле”. Образователната програма на компанията  има за цел да насърчи балансираното хранене и активния начин на живот при децата на възраст между 3 и 12 години. Тя стартира през 2012 г. и се осъществява с подкрепата на МОН, Министерство на младежта и спорта и Министерство на здравеопазването.  Програмата вече влезе в учебните заведения в цялата страна, за да подобри хранителните и двигателните навици.

В конкуренция със 119 училища от цялата страна, училището в Марково се класира на първо място и взе наградата от 10 000 лева, които ще бъдат използвани за изграждане на кът на открито с пикник зона и за реновиране на физкултурния салон.

В кампанията се включиха 30 училища от Пловдив и областта, като шест от тях стигнаха до финалите. Пловдивското НУ „П.Р.Славейков” грабна специалната награда, и ще има шанса да посрещне шеф Жоро Иванов, който не само ще разкаже на децата и учителите кои храни са полезни, а и ще направи кулинарни презентации. ОУ „Гео Милев” в Белозем се класира на призовото трето място. Останалите допуснати до финалните 20 участници са първомайското НУ „Хр. Ботев”, ОУ „Хр. Ботев” в Катуница и ОУ „Граф Игнатиев” в Граф Игнатиево.

По време на финалното събитие училищата представиха  своите постижения за изграждане на трайни хранителни навици. В продължение на 4 месеца в учебните заведения са преподавани уроци, свързани с ролята на плодовете и зеленчуците в ежедневния хранителен режим, ролята на всекидневната физическа активност, консумацията на вода, споделеното време със семейството при хранене и правилната грижа за домашните любимци.

До 2020 г. „Нестле” заявява, че ще добави 750 милиона порции зеленчуци към продуктите си, 300 милиона порции (16 грама) богати на фибри зърнени, бобови растения, ядки и семена, ще намали добавените захари с 5%, солта с 10% и ще завърши ангажимента, поет през 2014 г., за намаляване на наситените мазнини с 10%.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.