Правителството отпусна средства за покриване на преходните остатъци на държавните училища и за компенсации на семейства, чиито деца не са приети в детска градина

Правителството отпусна 2 746 110 лева за стипендии на ученици в 75 училища в 34 общини. Това са училища, чиито възпитаници имат високи резултати на държавните зрелостни изпити по български език и литература и по математика за период от пет учебни години.

Най-добре представилите се училища са разпределени в седем групи – четири на база средните резултати по български език и литература и три на база средните резултати по математика. В зависимост от групата, в която се намират, училищата получават различен размер на средствата за един ученик – между 30 и 80 лева за групите по български език и литература и между 50 и 90 лева за групите по математика. С тези допълнителни средства училищата имат възможност да дадат стипендии на повече ученици с висок успех.

Правителството отпусна и 43 249 942 лева допълнително за покриване на преходните остатъци на държавните училища. От тях 34 632 325 лева са за училищата към Министерството на образованието и науката, 7 455 999 лева за тези към Министерството на културата и 1 161 618 лева – към Министерството на младежта и спорта. Средствата за възстановяване на преходните остатъци са заложени в държавния бюджет. Те включват целеви средства за изпълнение на национални програми за развитие на образованието, капиталови разходи, както и остатъци от средства за издръжка на дейностите за възпитание и обучение на деца и ученици и за подпомагане на равния достъп и подкрепа за личностно развитие.

С друго свое решение правителството одобри изплащането на 1 512 235 лева компенсации на семейства, за чиито деца не е осигурено място в детска градина в периода от 1 март до 30 април 2024 г. 5934 лева са за шест деца в община Пловдив. Право на компенсация имат родители на деца от тригодишна възраст до постъпването им в първи клас, които не са приети в държавни или общински детски градини или училища, в които са кандидатствали. За тях общината по местоживеене не е предложила друго равностойно място.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.