Целта е да бъдат наети още 500 специалисти, обяви на конференцията „Партньорство училище-родители” министър Красимир Вълчев

phoca_thumb_l_DSC02112

Допълнителни 7-8 милиона лева ще бъдат отпуснати на училищата догодина за назначаването на педагози и педагогически съветници. Целта е да бъдат наети още 500 специалисти. Това обяви днес на конференцията „Партньорство училище-родители” министърът на образованието Красимир Вълчев.

В момента в училищата и детските градини работят около 1100 психолози и съветници. Това означава в по-малко от една четвърт от всички 4300 училища и детски заведения в страната. Щатни бройки за назначаване на такива кадри има основно в по-големите училища с над 500 деца, които могат да си позволят да отделят средства за заплата. Според министър Вълчев отпускането на допълнително целево финансиране ще даде възможност и на школа с над 400 ученици да назначават психолози.   По думите му в малките населени места няколко образователни институции могат да споделят един психолог или съветник. Крайната цел е справяне с агресията.

„Доверието е в основата на съвременното образование, доверието между родител и учител, между семейството и училището. Като родител знам, че без доверие в учителите няма да има добро образование и няма да успеем да възпитаме децата ни. Дори и да сме по-знаещи и по-критични, отколкото преди, ние не трябва да забравяме, че сме съюзници, че имаме обща мисия, че учителите са професионални педагози и понякога може да знаят по-добре от нас кое е добро за децата ни“, посочи министърът. Неговото послание към учителите е да не пестят усилия да взаимодействат с родителите.

В рамките на форума бяха представени добрите практики за взаимодействие между училище, родители и ученици, така че да се постигне максимално партньорство за създаване на по-добра образователна среда.  По настояване на МОН всички училища трябва да разработят политики за активно участие на родителите в дейности, които да ги ангажират постоянно с живота на  училището.

Работи се по създаването на web-базирано пространство към сайта на МОН за приобщаващото образование. То ще бъде не само в помощ на педагогическите специалисти, но ще има и рубрика, където всеки родител ще може да зададе своите въпроси и да получи компетентен отговор. Там ще могат да бъдат отправяни  предложения и идеи за подобряване на партньорството между учители и родители.