В Пловдивска област фондацията търси партньорство с учебни заведения, които имат нужда от преподаватели по английски, български, биология, математика и в начален етап

Училищата от Пловдив и областта все още могат да подават заявки за учители от програмата “Нов път в преподаването” на “Заедно в час”. До 8 юнивсички директори, които искат да включат в екипите си нови учители от програмата на организацията, трябва да подадат своите свободни позиции през формуляр на сайта на “Заедно в час”. Крайният срок е съобразен с повишеното търсене на нови учители и освобождаването на позиции в училищата в края на учебната година.

“В заявките си директорите могат да попълнят както позиции, за които са сигурни, че ще имат нужда от учители, така и позиции, за които ще имат яснота и ще бъдат потвърдени на по-късен етап”, споделя Деница Петришка – старши специалист “Институционални партньорства”.

В област Пловдив “Заедно в час” търси партньорство с училища, които се нуждаят от учители по английски език, български език и литература, биология, математика и преподаватели в начален етап. 

Освен методиката на преподаване на предметите в начален етап, участниците в програмата, които се квалифицират за начални учители, ще преминат и през специална подкрепа за прилагането на социално-емоционално учене (СЕУ) в класната стая. Учебният план се базира на рамката на Световната банка за развитие на социално-емоционални умения при деца и тийнейджъри. Развитието на тези умения ще помогне на учениците да разбират и контролират по-добре емоциите, мислите, поведенията и импулсите си. Те ще се учат как да създават позитивни взаимоотношения, да вземат отговорни решения и да преследват значими за тях цели.

Фондацията работи с общински и държавни училища (специализирани и неспециализирани), в които учениците срещат затруднения с усвояването на учебния материал, показват незадоволителни резултати на външните оценявания, имат ниска мотивация за учене и са в риск от отпадане от образователната система. В същото време това са училища, в които ръководството посреща тези предизвикателства с готовност и, въпреки трудностите, търси нови пътища към успеха на своите ученици.

През настоящата учебна година 26 учители и възпитаници от програмата на “Заедно в час” преподават в област Пловдив, а училищата партньори на организацията в региона са 13. “Заедно в час” работи в Пловдивско от първия випуск на програмата през 2011 г. През 2017 година Община Пловдив и фондация “Заедно в час” разработиха нова комплексна образователна стратегия за града за периода 2017 – 2022 година.

Учителите в програмата са избрани с взискателен подбор между хиляди кандидати като гаранция, че притежават нужните умения и нагласи за упорита и ефективна работа в училище. Тази годинаповече от 2800 души кандидатстваха за програмата. Одобрените кандидати имат готовност да работят в училища в малки населени места, в крайни градски квартали и с уязвими групи, където учениците срещат повече затруднения с усвояването на учебния материал, показват незадоволителни резултати на външните оценявания, имат ниска мотивация за учене и са в риск от отпадане от образователната система. Новите участници вече започнаха предварителното си обучение, а през юли и август ще преминат цялостна интензивната лятна обучителна програма, която включва както теоретична подготовка, така и практическа – с преподаване на ученици в реална учебна среда.

В рамките на програмата “Заедно в час” предоставя на учителите и менторска подкрепа от хора с опит в преподаването, достъп до надграждащи обучения според нуждите им в класната стая, и допълнителни възможности за професионално развитие. Всички обучения са съобразени с държавните образователни изисквания. Участниците в програмата, които нямат педагогическа правоспособност, придобиват такава в университет партньор на “Заедно в час” в рамките на двугодишната програма.

 

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.