Асоциацията, заедно с ПУ и МОН, организира двудневна конференция в събота, на която ще присъстват министърът на образованието Красимир Вълчев, вицепрезидентът Илияна Йотова и футболистът Димитър Бербатов

„Съхранението на българския език и родовата памет по света – път към Родината“. Това е темата на годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина, която за пореден път ще се проведе в Пловдив. Съорганизатори на събитието на 27 и 28 юли са Пловдивският университет и МОН. За откриването в събота в хотел „Тримонциум“ се очаква да пристигнат вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и неговият заместник Деница Сачева, както и Димитър Бербатов – основател на Фондация „Димитър Бербатов”, която осъществява проекта „Успелите деца на България”.

За 12-и път АБУЧ провежда своята Годишна отчетна конференция в България, за да отрази постигнатото и набележи новите си приоритети за бъдещето,  които ще осъществява заедно с държавните институции, за да е успешно обучението зад граница.

За конференцията ще пристигнат над 120 представители на българските училища в чужбина от цял свят. Те ще присъстват на обучителните семинари за преподавателите и ще се запознаят с новите учебни помагала, издадени специално за образователните звена зад граница. За първи път в авторските колективи на тези специализирани издания участват и преподаватели от училищата в чужбина, заложили своя опит и знания, за да се осигури по-добро качество на преподаване.

Днес участниците в конференцията провеждат еднодневен обучителен семинар в Бачковския манастир, организиран от Център за образователни инициативи „Двери“, свързан с християнските празници и добродетели в училище. Утре Асоциацията ще проведе Общо събрание.

От създаването на АБУЧ през 2007 г. е постигнато въвеждане на програмата „Роден език и култура зад граница”, Постановление № 334 и Постановление № 90 на Министерски съвет, с които обучението по български език, история и география на България в чужбина станаха част от образователната система на България.

Важен момент е и извоюването на нов статут за българския език в редица щати на САЩ (чрез програмата „Печат за двуезичност“), където се издава сертификат, удостоверяващ владеене на ниво по български език като чужд, което дава предимства за прием в колежи, университети и при наемане на работа. Успех е и подаването на Петицията на АБУЧ в Европарламента и нейното придвижване в Парламентарна зала за осигуряване на статут в семейството на т.нар. „малки езици”, сред които е и българският. Този статут дава предимства в страните членки на ЕС при кандидатстване в колежи и университети така, както това е възможно за английския, френския, немския, испанския и други всепризнати вече езици.

Дейността на АБУЧ включва провеждането на редица международни форуми и конференции по цял свят с цел да се ангажират образователните институции на държавите, в които родните ни общности развиват просветна дейност по български език и култура. Такива форуми досега са проведени в Мадрид и Малага, Кралство Испания; в Чикаго, САЩ, във Виена, Австрия; в Лондон и Белфаст, Великобритания; в Париж, Франция; във Франкфурт, Германия; в Ларнака, Кипър. АБУЧ е участвала и в среща в Европейския парламент в Брюксел на тема, свързана с дейността на българските общности по света.

Цялата дейност на Асоциацията на българските училища в чужбина е насочена към това неправителственият сектор да работи в единство и хармония с държавните институции и с българите по света, създали „малки Българии” по всички континенти.