Асоциацията, заедно с ПУ и МОН, организира двудневна конференция в събота, на която ще присъстват министърът на образованието Красимир Вълчев, вицепрезидентът Илияна Йотова и футболистът Димитър Бербатов

„Съхранението на българския език и родовата памет по света – път към Родината“. Това е темата на годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина, която за пореден път ще се проведе в Пловдив. Съорганизатори на събитието на 27 и 28 юли са Пловдивският университет и МОН. За откриването в събота в хотел „Тримонциум“ се очаква да пристигнат вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и неговият заместник Деница Сачева, както и Димитър Бербатов – основател на Фондация „Димитър Бербатов”, която осъществява проекта „Успелите деца на България”.

За 12-и път АБУЧ провежда своята Годишна отчетна конференция в България, за да отрази постигнатото и набележи новите си приоритети за бъдещето,  които ще осъществява заедно с държавните институции, за да е успешно обучението зад граница.

За конференцията ще пристигнат над 120 представители на българските училища в чужбина от цял свят. Те ще присъстват на обучителните семинари за преподавателите и ще се запознаят с новите учебни помагала, издадени специално за образователните звена зад граница. За първи път в авторските колективи на тези специализирани издания участват и преподаватели от училищата в чужбина, заложили своя опит и знания, за да се осигури по-добро качество на преподаване.

Днес участниците в конференцията провеждат еднодневен обучителен семинар в Бачковския манастир, организиран от Център за образователни инициативи „Двери“, свързан с християнските празници и добродетели в училище. Утре Асоциацията ще проведе Общо събрание.

От създаването на АБУЧ през 2007 г. е постигнато въвеждане на програмата „Роден език и култура зад граница”, Постановление № 334 и Постановление № 90 на Министерски съвет, с които обучението по български език, история и география на България в чужбина станаха част от образователната система на България.

Важен момент е и извоюването на нов статут за българския език в редица щати на САЩ (чрез програмата „Печат за двуезичност“), където се издава сертификат, удостоверяващ владеене на ниво по български език като чужд, което дава предимства за прием в колежи, университети и при наемане на работа. Успех е и подаването на Петицията на АБУЧ в Европарламента и нейното придвижване в Парламентарна зала за осигуряване на статут в семейството на т.нар. „малки езици”, сред които е и българският. Този статут дава предимства в страните членки на ЕС при кандидатстване в колежи и университети така, както това е възможно за английския, френския, немския, испанския и други всепризнати вече езици.

Дейността на АБУЧ включва провеждането на редица международни форуми и конференции по цял свят с цел да се ангажират образователните институции на държавите, в които родните ни общности развиват просветна дейност по български език и култура. Такива форуми досега са проведени в Мадрид и Малага, Кралство Испания; в Чикаго, САЩ, във Виена, Австрия; в Лондон и Белфаст, Великобритания; в Париж, Франция; във Франкфурт, Германия; в Ларнака, Кипър. АБУЧ е участвала и в среща в Европейския парламент в Брюксел на тема, свързана с дейността на българските общности по света.

Цялата дейност на Асоциацията на българските училища в чужбина е насочена към това неправителственият сектор да работи в единство и хармония с държавните институции и с българите по света, създали „малки Българии” по всички континенти.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.