Само в две училища имунизираният персонал е над 70% – Национална гимназия за сценични и екранни изкуства и Частна професионална гимназия по икономика и управление

Училищата в Пловдив и областта са сред учебните заведения в страната с най-нисък процент ваксинирани. Статистиката към началото на юли е 19,95 на сто. Това стана ясно на среща с директори, организирана от Регионалното управление на образованието, която се проведе днес в Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия. На нея присъстваха 72 ръководители на учебни и детски заведения, временно изпълняващият длъжността началник на РуО Антоанета Пакова, епидемиологът д-р Християна Бацелова от Медицинския университет и д-р Милена Панайотова от отдел „Противоепидемичен контрол“ на РЗИ.

От 194 училища, само в 77 директорът е имунизиран, отчете Пенка Иванова – директор на дирекция „Учебници и учебна документация“ в МОН, която се включи онлайн. Само две са училищата с над 70% ваксинирани и това са Национална гимназия за сценични и екранни изкуства и Частна професионална гимназия по икономика и управление.

Директорът на Сценични кадри Николай Томов поясни, че повечето му колеги са се ваксинирали още при първата имунизационна вълна през февруари-март. Персоналът е от 45 души, като само тези, които имат алергии и автоимунни заболявания, не са си поставили ваксина. Даже преболедувалите се готвели да се ваксинират преди началото на учебната година. Самият той изкарал КОВИД през ноември миналата година, но вече е ваксиниран. Гимназията е загубила учител, който не успял да се пребори с инфекцията.

В 170 от учебните заведения педагозите с ваксина са под 30%.

Не е по-различна картината в детските градини, които са общо 163 в областта. Ваксинирани директори има само в 30 от тях, а в 70 на сто от детските заведения – нито един. В 148 по-малко от 30 на сто от персонала е взел решение да си постави ваксина.

„Не е въпросът дали ще има обучение от разстояние в електронна среда, а откога. Целта на кампанията, която МОН организира, е да се повиши информираността сред работещите в системата и да се избегне повторно масово затваряне на институциите. Всеки от нас е ролеви модел за общността“, поясни Пенка Иванова и покана на екрана своя сертификат. Тя приведе в доказателство още тревожни цифри – само в 4% от училищата и в 3% от детските градини ваксинираните са над 70 на сто. По данни на МОН преболедувалите представители на гилдията не са повече от 15%. Основните притеснения са свързани със странични ефекти, а някои педагози били съветвани от личните си лекари да не си поставят ваксина. Други пък чакали началото на учебната година.

Предстои и обещаната промяна в колективния трудов договор, според която на всеки в системата ще се полагат 2 дни допълнителен отпуск, които да ползва след първата или втората игла по свой избор.

Антоанета Пакова отправи препоръка към директорите, когато започнат Педагогическите съвети и Общите събрания по места, да организират разяснителни кампании с участието на медици и експерти. Екипът на РУО е отворен за предложения, които биха дали ефект върху мотивирането на педагогическия и непедагогическия персонал да се имунизира. Целта е максимален процент ваксинирани при старта на учебната година.

За значението на ваксините и необходимостта от бърза имунизация говори д-р Милена Панайотова от РЗИ. Д-р Християна Бацелова разясни спецификите на векторните и РНК ваксините.

“Не си мислете, че ваксините сращу КОВИД са създадени от двама-трима души за няколко месеца. По РНК технологията се работи още от 90-те години, а векторната е приложена във ваксините срещу ебола. Ако някой ви препоръчва да изчакате, попитайте го какво точно да чакате. Защото всимки ваксини вече са оценени в САЩ и от ЕМА – институции, за д които стоят стотици учени. 3 млрд. вече са ваксинираните в световен мащаб. Днес имаме повече опит с ваксинирането, отколкото с КОВИД-19. Препоръчвам и децата да бъдат имунизирани. Моите са на 7, затова на този етап не е възможно, но в момента се чакат резултатите от изпитванията на Moderna, Johnson &Johnson, Janssen “, каза д-р Бацелова.

Епидемиологът даде пример, че в Пловдив са имунизирани 60 човека на хемодиализа, чиито бъбреци не работят, но са понесли чудесно ваксината. Д-р Бацелова сравни ваксината срещу вируса със спасителна жилетка на пътуващ кораб. “Аз не ви агитирам, само трябва да решите дали да я сложите и да останете на повърхността или да потънете”, обърна се тя към присъстващите в залата.