Синдикатите категорично против учителите да охраняват сградата и коридорите, както и да следят за реда в школските автобуси

nasilie

Училищните сгради да станат затворени системи със строг пропускателен режим, особено за външни лица. Влизането в тях да става, ако е планирано или съгласувано с директора или учителите. За това настоява образователният синдикат към КТ „Подкрепа” по повод поредното посегателство срещу педагог. Майка на ученик се нахвърли върху учителка в основно училище “Никола Икономов” в Разград, заради хилка за тенис.

„Налице е негативната и несъобразена с учителската професия тенденция да се ползват дежурни учители за охрана и отбрана на работещите в учебните заведения. Синдикатът е категорично против вменените отговорности на учителите да охраняват коридорите на сградата, училищните дворове, училищните автобуси. Българският учител няма право да носи оръжие и неговото призвание не е да пази, а да образова”, категоричен е председателят на образователния синдикат Юлиян Петров. 

Според него малтретирането на учители и ученици налага неотложно училищата да станат затворени системи, както е в Европа. По мнение на синдиката проблемът с агресията е в пряка зависимост с финансирането на училищата, тъй като в делегираните бюджети няма предвидени средства за охранителни дейности и въвеждането на модерен електронен пропускателен режим.