На Велики четвъртък владиката Николай и деца от училища в областта боядисваха яйца в двора на Митрополията

Ученици от СУ “Константин Кирил Философ”, СУ “Св.св. Кирил и Методий”, СУ “Димитър Матевски”, СУ “Софроний Врачански” и НУ “П.Р.Славейков” боядисваха яйца в Митрополията.

„Отче наш, който си на небесата! Да се свети Твоето име, да дойде Твоето царство, да бъде Твоята воля, както на небето, тъй и на земята”, изрекоха днес в един глас близо сто деца от различни училища в областта в двора на Пловдивската митрополия. Господнята молитва прозвуча на Велики четвъртък преди малчуганите да запретната ръкави и да се включат в масовото боядисване на яйца. По традиция пловдивският владика покани учениците от групите по православие, както и доброволците на Българския червен кръст, да се включат в ритуала.

„Бог е любов. Исус Христос най-много обича децата и за тях казва думите: „Оставете децата и не им пречете да дохождат при мен, защото на такива е царството небесно. Радвам се, че вашите учители и родители не само не са възпрепятствали, но са насърчили вашето дохождане в дома Господен. Мили деца, прося Бог да ви пази от всяко зло в тоя свят, в който живеем. Да ви дари с духа на мъдростта и разума, с прилежание, трудолюбие, послушание. Учете, знайте и за доброто се дръжте! Убеден съм, че стихиите и водовъртежите на съвременното житейско море няма да ви погълнат. Нека Исус е ваш приятел, който да ви посъветва за пътя, по който да вървите”, обърна се към децата дядо Николай, след което направи кръст с червена боя върху челото на всяко от тях и се включи в шаренето на яйцата.

Първото яйце е червено, защото е като кръвта на Исус Христос, когато е бил разпънат на кръста, обясниха третокласниците от СУ „Константин Кирил Философ”. Това е училището с най-много групи – 10, изявили желание да изучават СИП религия. Православие вече се изучава не само в началните класове, но и в прогимназията, обясни преподавателят Красимира Брайкова. Тя е категорична, че целта на обучението не е да направи децата дълбоко религиозни, а душите им да се докоснат до християнските добродетели. Това се отразявало и на ежедневните отношения помежду им

На проведена преди седмица родителска среща за бъдещите първокласници, семействата масово изявили желание децата им да бъдат включени в групите по православие. Ако миналата година молбите били 15, сега са по толкова във всяка от паралелките.

„Родителите виждат ползата от това обучение, независимо от това дали са вярващи или не. Единственото задължително нещо за часа по православие е молитвата „Отче наш”. Ние, като начални учители, използваме много новите технологии, правим презентации – това привлича децата и прави по-лесно разбираема информацията”, обяснява Брайкова.

Шестокласниците пък започвали часа по религия с минутка на доброто. Всеки ученик трябвало да каже какво добро е направил за деня или с какво е съгрешил и моли за прошка.