На откриването на 12 октомври ще има и фирмено изложение на компании от бранша

219 учени от 16 страни ще вземат участие в мащабна научна конференция по химия, организирана от Пловдивският университет. За 11-и пореден път Химическият факултет ще се проведе събитието, което се открива на 12 октомври в парк-хотел „Санкт Петербург“. В първия работен ден на форума ще има и фирмено изложение на компании от бранша.

„Въодушевени сме, защото форумът ни набира популярност и значение. Ще се съберем колеги от цялата страна. От чужбина ще дойдат и наши традиционни партньори, с които от години поддържаме активно сътрудничество. Това са учени от Австрия, Великобритания, Испания, Франция, Турция и Полша. Постижение за нас е, че за първи път към конференцията проявиха интерес и учени от Русия, Унгария, Пакистан, Нигерия, Саудитска Арабия, Индия и Алжир“, коментира деканът на Химическия факултет доц. Веселин Кметов.

Той допълни, че 413 имена присъстват в авторския индекс на изпратените за участие в научния форум разработки, което е доказателство за интернационалното значение на химията като наука.

В двата работни дни ще бъдат изнесени 12 пленарни доклада, 26 доклада по секции и над 130 постерни презентации.

„Химията е в основата на развитието на важни сектори: здравеопазване, екология, енергетика, агробизнес и храни, електроника и  нови материали и какво ли още не. Днес все по-ясно се откроява необходимостта от експерти химици – те са „властелините на материята“. Но по-важно е да осигурим нужното високо ниво от компетенции на тези експерти, за да могат те, управлявайки материята, да способстват за просперитета на обществото и да спомагат за запазване на природата и здравето на хората“, подчертава доц. Кметов.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.