10 изследователски отдела на проекта PlantaSYST ще развиват дейности в областта на растителната биология и биоинформатика

plantasyst-conference (6)

Учени от Южна Африка и Германия пристигат в Пловдив, за да работят с българските си колеги  в новосъздадения Център за растителна биология и биотехнологии по проекта  PlantaSYST.

„Изграждането на центъра е изключително важен проект за Пловдив и региона. Той е един от водещите за Общината, предстои МОН да преведе сумата от 15 милиона евро за неговото изпълнение“, заяви заместник-кметът по образование и иновации Стефан Стоянов при откриването на двудневния семинар „Plant Innovation”. Целта на форума е укрепване на връзките между научните и бизнес общности в Потсдам и Пловдив, както и установяване на нови контакти с институции и компании от Европа и света.

„Това е първият голям проект, който се ръководи от български учени, печели директно финансиране от Европейката комисия и е истински успех за българската наука“, допълни заместник-кметът.

Сред участниците в семинара са представители от Центъра за растителна системна биология и биотехнологии, Министерство на икономиката, Университета в Потсдам, от Института МаксПланк в Потсдам, Германия, университета Маси, Нова Зеландия, от БАН и биотехнологични компании като ирландската „Биоатлантис“и холандската „Енза Заден“.

Една от важните задачи заPlantaSYST през тази година е да стартира държавното финансиране, предвидено за нова сграда и оборудване за Центъра за биотехнологии.

PlantaSYST е единственият български проект, одобрен на втори етап по инструмент за финансиране “Teaming“ на програма „Хоризонт 2020“ на ЕС.

Стефан Стоянов изрази надежда скоро да започне разработването на патенти.  В научния център ще функционират 10 изследователски отдела, които ще развиват дейности в областта на растителната клетъчна биотехнология, растителната метабомолика и биоинформатиката.

Висококвалифицираният екип от над 50 млади специалисти, които ще бъдат назначени, ще се занимава с разработване на подобрени сортове зеленчукови култури, развиване на фармацевтични приложения, които ще подпомогнат създаването на нови продукти за българския и европейския пазар.

PlantaSYST е резултат от съвместната работа на три български и два немски института – Институт по молекулярна биология и биотехнология и Институт по зеленчукови култури „Марица“, Пловдив, Институт по микробиология при БАН, Потсдамски Университет и Институт по молекулярна растителна физиология „Макс Планк“, Потсдам-Голм.