DCIM/100MEDIA/DJI_0188.JPG
 

Учени, експерти и изследователи от пет държави ще вземат участие в 12-тото издание на международната научна конференция “Техника, технологии и системи – ТЕХСИС 2023”. Форумът, организиран от пловдивския филиал на Техническия университет, ще се проведе от 18 до 20 май.

Основната цел на конференцията е да събере заедно изследователи от академичните среди и индустрията, учени и експерти в техническите науки и технологиите, които да споделят идеи, разработки и иновации. Повече от 150 са участниците от България, Турция, Македония, Германия и Чехия. Присъствено и онлайн ще бъдат представени над 60 научни доклада и разработки, разпределени в 6 секции: Автоматика, системи за управление и роботика; Електротехника и електроника; Компютърна техника, информатика и комуникации; Машинно инженерство; Автомобилно и авиационно инженерство; Индустриален мениджмънт и дизайн.

С конференцията стартира мащабният форум „Дни на науката“ в университета. Официалното откриване и на двете събития ще е на 18 май в 14 ч. в аулата на пловдивския филиал. Приветствие ще поднесат ректорът на Технически университет-София проф. дн инж.Иван Кралов и заместник-ректорът по научна и приложна дейност доц. д-р инж. Лидия Гълъбова. Онлайн от Нова Зеландия ще се включи проф. Никола Касабов от Техническия университет в Окланд, за да представи научната си разработка „ Предизвикателствата пред науката за данни и изкуствен интелект и възможностите на новите технологии и системи“. След това продължават заседания по секции.

На 18 май от 16.00 ч. ще се проведе и Информационен ден на проекта за изграждане на Центъра за компетентност „Интелигентни мехатронни, еко- и енергоспестяващи системи и технологии“, финансиран от ОП “Наука и образование за интелигентен растеж“.