Четири гимназии отбелязваха заедно Деня на водата. Макет на Южен обходен колектор донесе на петокласници първо място в градски еко конкурс

Ученически съвети от четири гимназии се договориха за съвместни доброволчески кампании. Началото бе поставено с инициатива в ЕГ „Иван Вазов“ по повод Световния ден на водата. Домакините припомниха, че Денят на прясната вода е предложен на Конференцията за околната среда и развитието (UNCED), проведена през 1992 г. в Рио де Жанейро, Бразилия, и че официално се чества от 1993 г. по решение на ООН.

Гимназистите от ЕГ „ Иван Вазов“, ПГСАГ „ Арх. Камен Петков“, ЕГ „ Пловдив“, ГХП„ Св. св. Кирил и Методий“ участваха в забавен куиз, посветен на водата , но и с въпроси за ЕС. Победител се оказа отборът на домакините. Те обмениха опит за работата на ученическите съвети и съставиха на план за общи инициативи в следващите месеци – засаждане на дръвчета, поетични четения, спортни състезания, отбелязване на традиционни български празници. Целта е към събитията да бъдат привлечени повече ученици в събития, а активностите да допринасят за положителна промяна на обществото, казват инициаторите.

По повод Деня на водата общината организира градски хепънинг, съвместно с Регионална инспекция по околна среда и води, „Водоснабдяване и канализация“ и Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“. Ученици от пловдивските училища бяха изработили макети, презентации и рисунки, свързани с мотото „Бъди промяната, която искаш да видиш в света“. Жури отличи с плакети и най-интересните проекти.

Първо място зае  5 а клас от ОУ „Елин Пелин“ за ръчно изработения макет на Южен обходен колектор. Второто спечелиха учениците от Частна езикова гимназия „Стоян Сариев“, а на трето се наредиха децата от СУ „Димитър Матевски“.