Най-новата колекция на Професионална гимназия "Ана Май" с елементи от римски мозайки.

Професионални гимназии се включват в „ТексТейлърЕкспо 2018“, дефицитът за кадри в шивачкта индустрия е критичен, отчитат експерти

Най-новата колекция на Професионална гимназия по облекло “Ана Май” с елементи от антични мозайки.

Дефилета на авангардни модни колекции, създадени от ученици, са част от програмата на текстилното изложение „ТексТейлърЕкспо 2018“, което ще се проведе от 8 до 10 ноември в Международен панаир Пловдив. Професионалните гимназии,  подготвящи специалисти за шивашката индустрия, сред които и пловдивската „Ана Май“, ще се представят и със свои щандове. Това ще даде възможност за директни контакти между техните възпитаници и водещи фирми производители. Инициативата има за цел да предложи решения за  един от основните проблеми в бранша – недостига на работна ръка.

Дефицитът на кадри вече е критичен, смятат експерти. Заетите в шивашката индустрия са намалели с 6% само през миналата година, а за периода 2015-2017 г. отливът е близо 12%, сочат данни на  Националния статистически институт. Те показват, че негативната тенденция се усилва.

„Тя обаче не се дължи на намаляване на работните места. Напротив, работодателите изпитват затруднение при наемането на нови служители. В нашата фабрика, например, заплащането на добрите ни работници е 800-900 лева, като за някои позиции надхвърля 1000, но трудно намираме хора“, обяснява Лъчезар Стоянов, директор на фирма, която ще участва в изложението.

За да се популяризират сред младите хора някои от най-търсените професии на пазара на труда, специализираните гимназии ще бъдат презентирани с щандове, а също и на модния подиум с  проекти на техни възпитаници. Инициативата се осъществява в партньорство между Националната асоциация на училищата по мода и организаторите на  „ТексТейлърЕкспо 2018“.

„Това е много добра възможност да покажем на индустрията нашите постижения, иновативността и креативността на младите хора, а тях да ориентираме правилно в пазара на труда“, казва председателят на Асоциацията Росица Иванова. Според организаторите така ще се изгради по-силна връзка между бизнеса и образованието, което е едно от най-ефективните решения за кризата с работна ръка.

Форумът ще събере компании от Балканския полуостров, работещи в текстилната, шивашката и кожарската индустрия, и ще възроди изложенията, посветени на трите бранша. „ТексТейлърЕкспо“ има амбицията да стане иновационен и производствен хъб за Балканите, като демонстрира технологии, техника, материали, консумативи и готови изделия. В съпътстващата програма са включени модни ревюта, семинари за специалисти и конференция за проблемите на бранша. Ще има и търговска зона.