Деца от Сирия, Дубай, Гърция и Украйна делят чинове в ОУ “Кочо Честеменски”phoca_thumb_l_1

Пролетен благотворителен концерт в подкрепа на SOS Детски селища България организират утре вечер учениците от ОУ “Кочо Честеменски”. Децата решили да посветят събитието на свои връстници с произход, различен от българския. Идеята им хрумнала, тъй като в училището делят чинове деца от Сирия, Дубай, Гърция и Украйна. Всички те ще изявят себе си и ще покажат специфични за съответната нация песни и танци. 

“Факт е, че в българските училища ежегодно се увеличава броят на учениците от различните етноси. Подобни формати ни помагат да възхитаме толерантност към различните, зачитане и уважение на културното многообразие”, казва директорът на училището Елена Налбантова.

Всичко започва преди пет години. 11-годишно момиче от училището страда от тежко чернодробно заболяване. Спешно е необходима трансплантация, за която обаче средствата на семейството не достигат. А момичето гасне бавно пред погледите на учители и ученици. И тогава децата сами решават да организират благотворителен концерт, на който да съберат част от средствата, необходими за лечението на съученичката им. Когато момичето заминава за животоспасяваща операция и получава адекватно лечение, всички са убедени, че подобни уроци са по-смислени от традиционните академични знания, защото учат на състрадание и добротворчество.

Така ежегодните благотворителните концерти на ОУ “Кочо Честеменски“, в които участват и малки, и големи възпитаници на училището, стават традиция.