Националната гимназия за сценични и екранни изкуства домакин на събитието, в което ще участват таланти от 8 до 12 клас

Басни, монолози или откъси от пиеси трескаво подготвят участниците в Националния ученически конкурс по актьорско майсторство, който ще се проведе на 26 и 27 март в Пловдив.Традиционен домакин на творческата надпревара, в която ще вземат участие ученици от средните училища по изкуствата и младежки театрални формации, е Националната гимназия за сценични и екранни изкуства. Те ще се състезават в две възрастови групи – 8, 9 , 10 и 11 клас (ненавършили 18 години), и 11 (навършили 18) и 12 клас.

Предварителната селекция е запис на стихотворение, басня, монолог или откъс до 10 минути. На същинския втори кръг участниците трябва да покажат актьорските си заложби пред жури в едно от ателиетата на гимназията, където ще има осигурена помощна техника за звук и осветление. Таланта на участниците ще оценяват преподаватели от гимназията, пловдивски актьори и режисьори.

Усвояване на основни принципи в актьорския тренинг, правоговор, актьорско присъствие, ниво на пластика и ритмичност, както и атрактивност на изпълнението са основните критерии за оценка.

Ще бъдат присъдени първа, втора и трета награда в двете възрастови групи. Предметните награди са осигурени от Училищното настоятелство.

Целта на конкурса е да се повиши нивото на психофизическия актьорски трениниг на учениците в конкурентна среда, да се задълбочи мотивацията им за професионално обучение и да проявят креативност при избора на актьорски техники, обясняват организаторите от гимназията.