По 195 лева еднократна стипендия ще могат да получават ученици с изявени дарби по проект „Успех за теб“. Тя е част от мерките за допълнителна подкрепа за личностно развитие, заложени в проекта, който се реализира по Програма „Образование“ 2021 – 2027, съфинансиран от Европейския съюз. Работата по стартирането на различните дейности бе акцент на работна среща в Пловдив.

За стипендията могат да кандидатстват ученици от I до VII клас с представен документ, който потвърждава класиране в национален или международен конкурс, олимпиада и състезание в периода след стартирането на проекта (27 януари 2023 г.) .

В рамките на проекта училищата ще имат възможност да обзавеждат нови кабинети (до 9000 лева)  или да закупят допълнително оборудване (до 6000 лева) за работа с деца с таланти или със специални образователни потребности, както и за осигуряване на средства за работата на специалисти.

Очаква се над 4500 педагогически специалисти и непедагогически персонал да бъдат включени в обучения за работа с деца и ученици от уязвими групи.

Едно от обученията е за прилагане на картата за функционална оценка на индивидуалните потребности на деца със специални образователни потребности и хронични заболявания. Специални обучения ще има за прилагането на инструментариуми за ранно идентифициране на ученици в риск от преждевременно напускане на образователната система, за маркери при риск и за определяне на възможности за предоставяне на допълнителна подкрепа за личностно развитие.

В друго от обученията учителите ще се запознаят с инструментариум за откриване на дарбите и за определяне на възможности за стимулирането им.

Предвижда се и въвеждаща квалификация за осъществяване на обща и допълнителна подкрепа, както и обучение на непедагогически персонал (образователни медиатори, социални работници). Целта е учителите да могат да предоставят обща и допълнителна подкрепа на ученици със затруднения в обучението по предмети, и специално по български език и литература, както и за подготовка за държавни зрелостни изпити. Има и ресурс за междуучилищни дейности и за работа с родители на деца от уязвими групи, които да бъдат мотивирани да посещават училище.

Общият бюджет на „Успех за теб“ е 151 123 000 лева.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.