10% от учебните заведения в България носят името на славянските първоучители

Интерактивна карта с действащите училища на територията на страната, които носят името на светите братя Кирил и Методий, създадоха ученици от едноименното пловдивско средно училище. Тази година СУ „Св. св. Кирил и Методий“ отбелязва своя петдесетгодишен юбилей. По инициатива на ръководството и педагогическите специалисти ученици от VII и X клас изработиха карта, от която става ясно, че от всички 2368 училища 10% носят името на славянските първоучители. 11 на сто от тях са държавни, 83% – общински, 5% – частни и 1% – духовни.

Оказва се, че най-голям е процентът на основните училища – 49, следван от средните – 21%, професионалните гимназии – 15%, профилираните гимназии – 5%, началните училища – 5%, обединените – 2%, спортните  – 1%, училищата по изкуствата – 1% и 1% – други.

„Децата се включиха активно при реализирането на проектно базираните дейности под ръководството на Весела Димитрова – старши учител по география и икономика, и на Иван Петков – учител по информатика и информационни технологии. С голямо желание и ентусиазъм проучиха историческите хроники и подбраха подходящи изображения за всяко от 257-те училища в  България, носещи името на светите братя“, разказва директорът Таня Николова.

Интерактивната карта може да бъде разгледана от всички посетители на сайта на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ –  ecoschoolplovdiv.bg.

Това е малка част от планираните събития повод на половинвековния юбилей.

ПРОГРАМА НА СЪБИТИЯТА: