Гимназисти от СУ „Хр. Г. Данов“ стажуват в компания за технологични разработки, програмират WiFi модул за управление на климатик

Създаване на софтуер за лицево разпознаване, комуникационни интерфейси, производство и програмиране на WiFi модул за управление на климатик. Това е част от стажантската програма на ученици от специалност „Програмно осигуряване“ на СУ „Хр.Г. Данов“, които добиват опит във фирма „Аксион Солюшънс“. Практиката в компанията, която разработва софтуерни и хардуерни решения, проекти за банковия сектор, хотелски, охранителни, соларни системи, сградна автоматизация, контрол на достъп и на производствени процеси, се осъществява по проект “Ученически практики – 2”.

„Сутрин децата са на училище, а следобед са във фирмата за практическо обучение в реална работна среда. Там те получават допълнителни знания и умения, свързани с тяхната бъдеща професионална реализация на програмисти“, казва преподавателят по информационни технологии и наставник Георги Трайков. Менторът от страна на компанията е Тодор Тодоров,  който насърчават ежедневно гимназистите, че се справят отлично с поставените задачи. Практиката е с продължителност 240 часа.

Програмата на десетокласниците Алекс Драгиев и Силвия Трайкова, Диляра Селим от 11. клас и на зрелостниците Стоян Динков и Георги Генчев включва също проектиране на електронни схеми и печатни платки, ръчно и машинно насищане, структуриране на софтуер, програмиране на добавки,3D дизайн и 3D принтиране.

От фирмата оценили високо старанието и прецизността, с които учениците работят, и предложили да проведат при тях и лятната си производствената практика при тях.

„Това е прекрасна възможност работодателите да обучават предварително и да си подбират бъдещи служители. Всички знаем, че подготовката на нов работник, независимо каква е специалността му, трае между 3 и 6 месеца“, коментира Трайков.