Традиционният турски театър на сенките „Карагьоз“, обявен за живо културно наследство от ЮНЕСКО, гостува със спектакъл на ученици от три пловдивски училища. 15 и 16 октомври ще се превърнат в театрални празници за възпитаници на Средно училище за ученици с увреден слух „Проф. д-р Стоян Белинов“, ОбУ „Йордан Йовков“ и НУМТИ “Добрин Петков”.

Събитията се реализират по проект „Театър на сенките в Пловдив“ на Сдружение „АртеВизия“, който е част от културния календар на общината. Те са подкрепени и от Генералното консулство на Република Турция в Пловдив, Асоциацията на родители на деца с увреден слух – АРДУС, и Българско-турския литературен клуб. Неслучайно организаторите са избрали да поканят артисти точно от този нетрадиционен, но много ефектен театър. Той е с над 500-годишна история. Роден под газова лампа и парче камилска кожа в Египет и Индонезия, стига и до Балканския полуостров.

Актьорите имат световен опит да разказват истории без думи, представени с цветно въображение чрез игра на сенки. За тях няма граници между държавите, защото са разбирани еднакво добре от публиката в различните страни, обясняват организаторите.

В Пловдив те ще преодолеят езиковите бариери, контактувайки с деца от различни общности. В училището за деца със слухови затруднения пък ще докажат, че изкуството, родено в тишина, може да даде равни възможности за творческа изява на чуващи и нечуващи.

След театралните постановки ученици и актьори ще сменят местата си и ще импровизират в кратък уъркшоп. Събраните впечатления и емоции децата ще могат да изразят в рисунки, макети и колажи, с които на 21 октомври ще бъде аранжирана ученическа изложба.

Всички спектакли и уъркшопи ще бъдат проведени при строго спазване на въведените противоепидемични мерки.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.