Ученици от Професионалната гимназия по машиностроене ще сглобяват електрически велосипеди на реална производствена линия. Фирма „Макском“ – един от най-големите производители на велосипеди в Източна Европа, създаде умалено копие на тази в цеховете си в Професионалната гимназия по машиностроене. От днес в училището влязоха в експлоатация два специализирани кабинета, оборудвани със съвременен инструментариум за професионално обучение – пет модификации на електрически велосипеди с различни системи на задвижване.

Освен инвестицията в оборудване на кабинетите, в проекта се включват служители на “Макском” като учители наставници.

„Като бизнес и образование се движим в различни скоростни ленти, а трябва да влезем в една с еднаква скорост“, каза при официалното представяне на оборудването икономическият директор на компанията Николай Бояджиев. Той припомни, че фирмата си сътрудничи с ПГ по машиностроене от 2010 година, когато в училището е разкрита вечерна паралелка за обучение на служители на компанията без средно образование.

На представянето на кабинетите присъстваха областният управител Илию Зюмбилев, кметът на Пловдив Костадин Димитров, зам.-кметът по образоване, бизнес развитие и европейски политики Владимир Темелков, народният представител Росен Костурков, директорът на Регионалното управление на образованието Рангел Райчев, представители на бизнеса.

Целта на съвместна инициатива между компанията и гимназията e младежите да получават знания, които да могат да прилагат на практика в реалната производствена среда. Оборудваните учебни кабинети ще дадат възможност на родителите да добият представа за естеството на учебния процес и прехода към професионалната реализация при избора на учебно заведение.

Специалността “Електрически превозни средства” е първата дуална паралелка у нас, отбеляза директорът на гимназията Кирил Саксанов. До 10 клас учениците ще бъдат обучени на 80 процента на този тип производство, а от 11 клас ще влязат в реалната производствена среда, за да усвоят останалата част от знанията.