Учебна компания “Golden sentence” от СОУ „Черноризец Храбър” ще представя Пловдив на националното състезание

11-класниците издирили успял на Уолстрийт пловдивчанин, чийто потрет също е върху кориците

13043522_1105637702829313_3394554619125450718_n

Тетрадки с ликовете на Кирил и Методий пуснаха в навечерието на Деня на славянските първоучители ученици от СОУ „Черноризец Храбър”. Идеята е на младите предприемачи от учебна компания “Golden sentence”, която е и големият победители от Регионалния панаир на учебните компании в Хасково.  350 ученици от 25 населени места участваха в четвъртото издание на форума. Трите състезания в Благоевград, Велико Търново и Хасково и дадоха възможност за изява на 73 екипа от цялата страна. Пловдивският екип от „Ч. Храбър” е сред допуснатите  33 компании до националния финал  на 3 юни в София, когато „Джуниър Ачийвмънт” организира  Младежкия бизнес форум „Изгряващи звезди“ под патронажа на президента Росен Плевнелиев. Славата на Пловдив ще защитават и сборни отбори от Общински детски комплекс.

Васил Левски и Христо Ботев са великите българи, изобразени на кориците на новите тетрадки, които учениците от „Черноризец Храбър” са разработили.

“Ако спечеля, печеля за цял народ, ако загубя, губя само мене си” е цитатът на гърба на тетрадката с лика на Васил Левски. На всяка от тетрадките представянето на личностите е допълнено чрез известна тяхна фраза, превърнала се в символ на делото им. „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира” е заветът върху корицата на тетрадката с образа на автора на “Хаджи Димитър”.

„Тетрадките са продукт, който непрекъснато се използва от децата. Благодарение на проекта, учениците имат възможност да пишат в патриотични тетрадки. Това е начин да възродим българското и да развием креативността у децата. И тъй като трябва да има иновация, добавихме приложения за рисунки и тест за креативност, за да не драскат, както обикновено, по страниците”, обясняват ръководителите на учебната компания Петя Герасимова и Росица Ангелова.

Печалбата от отпечатаните 700 броя тетрадки, които се разграбили на мига, въпреки цената от 2 лева, предприемачите реинвестирали, за да направят нови 500 с образите на солунските братя. Тетрадките са изцяло по техен дизайн. Предпечатът също е дело на 11-класниците от учебната фирма.

За да ги подкрепят, съучениците им от другата училищна компания, която изработва химикалки, дарили печалбата си за пускане на новия тираж тетрадки.

Корицата на най-новия проект е с образа на пловдивчанина Георги Вуков,  автор на книгата „160 години на Wall Street“, която разказва историите на 10 успели българи в световните финанси. Първата му книга обяснява какъв е пътят към Харвард, където е завършил. Впечатлени от биографията му, а и защото е пловдивчанин, учениците се свързали с него, за да поискат разрешение да използват портрета му за тетрадките.