СУ „Пейо Яворов“ бе домакин на международна среща с партньори от Италия, Унгария, Румъния по проект „Кампаниите, свързващи миналото и бъдещето“

Идеите и принципите на националния ни герой Васил Левски и творчеството на едно от големите имена в българската живопис Владимир Димитров – Майстора, представиха пред младежи от три държави ученици от СУ „Пейо Яворов“. Презентацията се състоя по време на международна среща по проект „Кампаниите, свързващи миналото и бъдещето“, на която училището бе домакин. Целта на проекта по програма „Еразъм+“ е да стимулира учениците да усетят тръпката от проучването и екипната работа по време на учебния процес и това да им помогне да напредват в обучението. Партньори по него са пловдивското СУ „Пейо Яворов“ и средни училища от Италия, Унгария и Румъния.

Учениците изследват, проучват и представят исторически личности, чиито идеи са актуални и днес. Участниците от Унгария представиха певеца Акос Ковач и Каталин Карико – унгарска биохимик, специалист по функциите на РНК. Бившият княз на Влашко – Влад III Дракула, наричан и с прозвището Цепеш, бе акцент в презентацията на румънските младежи. Те представиха и Мария Румънска – съпруга на румънския крал Фердинанд I и създателка на една от най-популярните забележителности по българското северно Черноморие – Двореца в Балчик. За непобедимия дух на 25-годишната италианка с четири ампутирани крайника – Беатриче Вио, разказаха учениците от Италия. На последната параолимпиада в Рио де Жанейро Бебе прави непостижимото досега в историята – става първата параолимпийска шампионка по фехтовка с четири отрязани крайника.

Партньорите бяха приветствани от директора на училището Пламен Стоилов и координатора на проекта д-р Танчо Агушев. Учениците Яница, Илаида и Кристиан от 9 а клас и Стилиян от 11 б направиха виртуална разходка през миналото, настоящето и бъдещето на 113-годишното училище. За настроението на гостите се погрижиха музикалните таланти на учебното заведение. Те присъстваха и на открито занимание с демонстрации по химия, представени от 11-класници от паралелката по природни науки и преподавателя Петър Петров.

По време на работната среща учениците работеха в смесени групи и създадоха финални продукти по проекта – брошури, листовки и флаери. Работата на екипите се осъществи в компютърните кабинети с менторството на преподавателите по информационни технологии Стелияна Чиликова, Цвета Цанкова и Кирил Кирилов. На финала младежите направиха хепънинг в центъра на града, за да раздадат материалите.

Работният екип от преподаватели и национални координатори, Ciobanu Corina – Румъния; Dr.Lovasz Gabriella –Унгария; Antonio Fabio Piazzolla, Anna Costantino, Antonella Longo – Италия; д-р Танчо Агушев; Тони Дюкева и Красимира Нанева – България, проведе работни сесии за извършените до момента дейности и предстоящите финални задачи.

В рамките на четвъртата мобилност се проведе и волейболен турнир между младежите.

Учениците от Румъния, Унгария и Италия участваха и в игра „Съкровищата на Пловдив“ с 10 от най-значимите исторически обекти в града под тепетата. В ролята на гидове се включиха ученици от 9 а, 10 а и 11 б клас. Те посетиха също Бачковския манастир, а кулминацията бе срещата им с гайдаря Стоян Янев.