8 момчета и момичета от СУ „Пейо Яворов“ участваха в международна среща по проект на програма „Еразъм+” с връстници от Португалия и Унгария

Авторски сценарии чрез метода на Форум театър представиха пред свои връстници от Португалия и Унгария ученици от СУ „Пейо Яворов”. Осем момчета и момичета се включиха в 10-дневната международна среща по проект „Светът на работата – подготовка за истински приключения в училищното образование” на програма „Еразъм+”.

Яворовци участваха в ученически конкурс за авторски сценарий, проведен в училището. Първите осем най-оригинални бяха класирани за участие в задграничния тренинг. Даниил Енчев, Диляна Сариева, Милен Паунов, Стефан Ташев, Георги Ангелов, Ива Данчева, Богослав Тилев и Божидар Янков спечелиха състезанието и имаха шанса да обменят идеи с младежи в Мадейра, Португалия.

Учениците от България, Португалия и Унгария преминали обучение за маркитинг и реклама, като основните съвети, които получили, били как те самите да менажират себе си след завършване на училище и как да си гарантират успешна реализация. Участниците получили ценни напътствия за писане на CV, мотивационно писмо и разигравали реални житейски ситуации, като участие в интервю за работа.

На обучението били представени различни европлатформи за работа и свободно движение на младите хора в ЕС. Провели и се дебати относно предстоящите избори за Европейски парламент. 90% от участниците предстои да дадат за първи път своя вот.

Особено вълнуваща беше срещата ни с кмета на Калиета, видяхме кратка презентация за града и региона и получихме подаръци от институцията, разказаха учениците и добавиха, че още дълго няма да забравят гледката от Острова на орхидеите.

Като част от културната им програма по време на престоя в Мадейра било посещението на професионална театрална ученическа постановка и концерт на тийнейджърска рок банда. Пловдивските ученици участвали и в тренировка с португалския училищен ансамбъл по спортна гимнастика.

Финалната работна среща по проекта ще се проведе през юни в СУ „Пейо Яворов“.