Бъдещите графични дизайнери от СУ ”Св. св. Кирил и Методий” изработиха екокод на училището

Пластмасови отпадъци се превърнаха в ефектни платна с български шевици. Автори на оригиналните творения са ученици от СУ “Св. Св. Кирил и Методий”, което се присъедини към мрежата от учебни завадения, включени в програма “Екоучилища”. Паната бяха поставени на оградата на училището и официално представени днес от Екокомитета на училището.  На събитието присъства и експерт от отдел „Екология“ на район „Западен“ Христо Христов.

Младите еколози планират още редица дейности, сред които раздаване на поздравителни картички от рециклирани материали за 8 март, викторина “Уча и знам за българската гора”, училищна кампания “Спаси дърво”.

„Децата бяха включени в редица дейности за изграждане на екологична култура като активни участници в намаляването на негативния екологичен отпечатък и опазването на околната среда“, разказва зам.-директорът Милена Симеонова.

Сформираният към училището екокомитет провел конкурс за изработка на кошчета за разделно събиране на пластмасови капачки и хартия, които били поставени във всяка класна стая с цел намаляване на общото количество отпадъци, генерирани от училището и по-нататъшното им рециклиране.

В дните на Европейската седмица за намаляване на отпадъците била представена училищна изложба на изделия от отпадъчни материали и текстил. В изложбата се включили проекти на учениците от часовете по химия и опазване на околната среда с преподавател Гюлджан Бекир, както и на групата за занимания по интереси “Млад еколог” с ръководител Боряна Петкова. Учениците от клуб “Млад програмист” с ръководител Стоянка Маринова програмирали лего роботи за събиране и сортиране на отпадъци.

Децата от начален етап с класен ръководител Станислава Иванова, с помощта на своите семейства, изработили природни календари и моливници с цел обогатяване на познанията за природната среда, годишните времена и атмосферните условия.

Гимназистите от специалност “Рекламна графика”, напътствани от преподавателите Марина Нанкова, Иван Узунов и Марин Вулджев, изработили екокод на СУ ”Св.св. Кирил и Методий”, който да отразява идеята за дейността на училището като част от програма “Екоучилища”.

През месец януари бе поставено метално сърце за събиране на капачки в подкрепа на кампанията “Капачки за Бъдеще”.