Децата от начален курс на Частно училище „Слънчев лъч” бяха учени и изследователи в образователната програма „Дизайн шампиони”

Ученици превърнаха класната си стая в космодрум, за да изстрелят ракета. Мисията им бе част  от образователната програма “Дизайн шампиони”, в която децата от начален курс на Частно училище „Слънчев лъч” научиха много за професията на космонавта. Предизвикателство за тях беше да измислят своя собствена 5-дневна мисия със задачи, екипаж и кораб. За да успеят да се справят, всеки ден те получаваха по няколко задачи за изпълнение.

„Първо се запознаха с работата и облеклото на космонавтите. Научиха през какви етапи преминава една космическа мисия и какво представляват скафандрите, как изглеждат и се управляват. Разказахме им за и за други космически апарати, как и откъде се изстрелват, докъде в Слънчевата система са ходили пилотираните и непилотираните. Научиха за Международната космическа станция и телескопа Хъбъл”, обясни директорът на училището Мария Паева.

Втората творческа задача за децата била да направят собствен космодрум с ракети, стартова кула и допълнителни елементи. Първоначално ги запознали със Слънчевата система – къде се намира в галактиката, от кои планети е съставена и колко са големи една спрямо друга.

След усилено обсъждане на идеи се формирали три космически екипа според вида планети – скалисти, газови и ледени. Всеки екип трябвало да излети със собствена ракета до избраната група планети, като членовете на екипажа били натоварени и с лична изследователска мисия.

„Всеки космонавт трябваше да запознае другите със своята мисия, за да обсъдят  дали са нужни повече отделения за лаборатории, ако ще правят изследвания на кораба; голям товарен модул, ако ще колонизират или строят; площадки за изстрелване, ако ще пускат апарати или сателити”, поясни Паева.

В последния етап от мисията децата изработили прототип на космическия си апарат и го изстреляли от космодрума. Екипите разполагали със собствен кът, където да разположат чертежите си, кутиите и материалите за изработка. Преди да излети, всеки отбор представил накратко мисията си, името на ракетата и нейния маршрут. Мисията и на трите отбора се оказала успешна, те дали кратка пресконференция  веднага след кацането получи сертификат за участие.

По образователната програма “Дизайн шампиони” децата влезли и в ролята на архитекти . В рамките на пет поредни дни те се потопили в темата “Сгради в Ню Йорк” и успели да видят какво е да си архитект на един от най-известните градове в света. Нучили повече за професията на архитекта и се запознали с едни от най-известните сгради в мегаполиса. След това самите те се превърнаха в архитекти със задачата да създадат свои чертежи и макети на сгради, като на финала ги представили пред останалите.