“Аз обичам България” във вариант СУ “С. Врачански” проверява знанията за родния език, история и култура

Второкласници от НУ “П.Р. Славейков” сами написаха и илюстрираха книги

0000013268_w663

Ученици от ЕГ “Иван Вазов” преведоха романа на Недялко Славов “Камбаната” на шестте езика, които се изучават в елитното училище. Председателят на Ученическия библиотечен съвет Екатерина Арнаудова представи инициативата си на форума “Аз променям моето училище”, организиран от община Пловдив и образователен портал „Уча в Пловдив”.

В Руската традиционно се организират срещи с писатели с цел насърчаване на четенето. Миналата година  Славов и гимназистите разговаряли за  книгата му “432 херца”, а тази учебна година учениците пожелали белетристът да им разкаже и как е написал “Камбаната”.  Впечатлени от текста, те решили да се заемат с превод на откъси от книгата немски, английски, испански, италиански, руски и френски. Преводачите, които са сред изявените по съответния език ученици от 9. до 12. клас, си избрали различни откъси, които впоследствие представили пред автора.
Текстовете училището е предоставило на издателство “Хермес”, за да послужат за реклама на книгата зад граница.

DSC_3641

Как сами сътворяват книги показаха едни от най-малките участници във форума „Аз променям моето училище” – второкласниците от НУ „П.Р.Славейков”. Избрахме да съчиним приказка или разказ за Великден или пролетта. За редактирането на текстовете ни помогнаха госпожите, а финалните творби били представени пред родителите, обясни Лили. С цветни картони за корицата и бели листове оформили книжките, които след това изрисували и апликирали. Озаглавили творбите си и ги подписали.

DSC_3638

Как и защо трябва да обичаме България и да се гордеем че сме българи. Тази кауза обединява учениците от СУ „Софроний Врачански”, които организират уроци по родолюбие за малко известни прочути герои като Борис Дрангов, Даме Груев, Тонка Обретенова. Организатор и водещ на уроците бил 10-класникът Васил Ганчев.

В училището били организирани и познавателно-забавни състезания, провокирани от телевизионната надпревара „Аз обичам България”. В тях се включили ученици от 4., 6. и 9. клас. Най-малките, с помощта на родителите си, представили български традиции, празници и фолклор. По-големите показали знания за  забележителностите, родния език и литература, бележитите българи, музиката и танците. Родителите също станали част от състезанието, журирали и активно участвали в  игрите с публиката.

Под мотото „Да помним миналото и героите”, учениците сложили на видни места в класните си стаи с мисли на Апостола за 19 февруари. По същия начин били отбелязани и други две бележити дати – 144 години от смъртта и 180 от раждане на Левски.

Целта на всички тези инициативи е да покажем, че българският дух е жив, има с какво да се гордеем – история, личности, език, природа, изобретения. Трябва да запалим искрата, обясниха инициаторите на поредицата събития от Ученическия съвет.

cn_12