Клубът по краезнание на Математическата гимназия направи ключодържатели и картички с мото: „Няма да забравим”, които праща в Йерусалим

„… Сестра ми, баща ми, майка ми, всички са били събудени… Казали са им: „Ще ви заведем някъде, където ще сте далеч от бомбите. Ще бъде хубаво… Малко след това истината за целта на събирането на хората излязла наяве. Те разбрали, че са готвени за унищожение… „

Така започва разказът на Роза Бехар. Пловдивчанката разкрива части от личната семейна история пред 10-класничката от Математическата гимназия Екатерина Георгиева. Катя е едно от момичетата в училищния клуб по краезнание, който издирва материали и архиви и записва лични истории на оцелели евреи, спасени в трудовите лагери в България, за да не отидат в лагерите на смъртта.

Разказът на Роза продължава с решаващата намеса на Патриарх Кирил, който лично отива при царя и му казва: „ Аз няма да позволя нито един човек да бъде откаран“.  Скоро евреите били освобободени.

„Г-жа Бехар обясни, че всяка година на 10 март в Израел се отбелязва спасяването на евреите от гръцко потисничество”, казва Катя и допълва, че срещата между двете била изключително вълнуваща.

Пловдив също ще отбележи 75 години от спасяването на българските евреи от депортация. Организатор на събитието на 11 март пред Паметника на благодарността е еврейската организация “Шалом”, която оказва решаваща помощ на учениците за изследователската им работа. В домовете на пловдивските евреи и до днес се пазят архивни документи от 9 март 1943-та година – деня, в който техните предци са били строени, готови за депортация в нацистките лагери, съгласно Закона за защита на държавата, приет две години по-рано. Близо 48 000 души, живеещи на територията на България, са спасени от гибел.

„Децата работиха с изключително усърдие. Особено интересна за тях беше историята на рода Капон. Изследователската дейност продължава. Пред тях стои предизвикателството да докажат,че българският народ е толерантен”, обясни ръководителят на клуба и преподавал по история Атанаска Колева. Самата тя е сред първите пловдивски учители, преминали обучение в мемориалния комплекс „Яд Вашем” в Йерусалим. Основната цел на курса по националната програма на МОН за квалификации била търсене на иновативни подходи за преподаване Холокоста.

„Мемориалът е основан по решение на израелския парламент и събира информация за евреите, жертви на нацизъм, в периода 1933-1945 година. Ежегодно се посещава от 1 милион души. На територията на комплекса има музей, библиотека, паметници, архив, в който са събрани 58 милиона страници с документи и повече от 100 000 фотографии. От над 100 телевизионни екрана жертви разказват за преживените ужаси”, разказва Атанаска Колева.

Тъй като всеки посетител на комплекса можел да попълни специална бланка, в която да посочи данни за загинали хора, които впоследствие се сверяват, пловдивските ученици решили да изпратят събраната от тях информация за музея.

В Йерусалим пловдивската преподавателка се срещнала с български евреин, успял да се спаси. „Аз съм от Пловдив”, били първите думи на Ебрахам при срещата с българската група. Той върнал лентата назад, за да припомни деня, в който ги събрали в училището. От него Колева получила филма „Салвадор” – трагичен епизод от опита за спасяване на българските евреи.

Част от личните истории, които момчетата и момичетата от клуба открили, те представили пред своите съученици от Математическа гимназия, заедно с прожекцията на филма.

Работата им не спира до тук. Отдадени на темата на антисемитизма, те подготвили рекламни материали като брошури, ключодържатели и картички с мото:„Никога няма да забравим”. Те ще бъдат изпратени, както в музея „Яд Вашем”, така и на техни връстници от училища в Йерусалим.