Частно основно училище „Слънчев лъч“ се присъединява към международната организация “Еco schools” за обмяна на знания и опит

Екологична програма за учениците си разработи преподавателят от Частно основно училище “Слънчев лъч” Пенка Иванова. Всяко дете, в продължение на цялата учебна година, ще изработва свой собствен алманах с индивидуалните задания, които е получило и изпълнило и с постигнатите резултати. В края на всеки модул е предвидено проектно базирано индивидуално или групово творческо представяне чрез изработване на продукти, презентации, макети и демонстриране на придобити знания и умения.

„Екологичното и здравно образование през настоящата учебна година акцентира върху четири  модула с теми, които са разработени и съобразени стилово и по-сложност с всеки отделен клас. След всеки модул ще организираме празничен ден (през уикенда), когато ще има много демонстрации, изложби, гост лектори, игри и забавления. Заложена е и практическа работа. В двора на училището децата ще засаждат разсад, ще поливат и окопават растенията“, обяснява Пенка Иванова.

Тя представи екологичната си програма на международна конференция “Умната градина, уроци от природата за всички”, организирана от Фондация “Музейко”. Събитието се проведе в столицата и бе посветено на образователните градини като ефективни и приобщаващи практики за качествено обучение в ранна, предучилищна и начална възраст. Сред презентаторите и гостите имаше представители от Университета в Парма и Болонския университет, на Музея за децата “Експлора” в Рим, Основно училище и Югозападен колеж “Дънганън” (Северна Ирландия), Фондация за устойчиво земеделие и детска градина в гр.Буяс (Испания), Софийски университет и Център за приобщаващо образование. Участниците разгледаха многостранните аспекти на учебните градини като място за интердисциплинарно обучение, за насърчаване на житейски ценности и нагласи, свързани с уважението към природата, любов към труда, зачитане на различието, чувство за споделяне и принадлежност към общността.

Пловдивското „Слънчев лъч“ се включи с три постера към изложбата на вече съществуващи и действащи учебни градини. Предстои училището да се присъедини към международната организация “Еco schools” за обмяна на знания и опит. Постерите ще продължат своя живот като пътуваща изложба, която ще гостува в различни градове и организации. Центърът за съвременна история към Регионален исторически музей – Пловдив заяви готовност да бъде  домакин на следващото събитие, посветено на образователните градини, което ще се проведе в края на януари 2020 година.