Проектът „Научи се да даряваш” на ОбУ „Христо Ботев” възпитава в толерантност към различните и добротворство

Обновяване на парка в центъра на село Дълго поле. Това е каузата, която обединява участниците в проекта „Научи се да даряваш” на ОбУ „Христо Ботев”. В началото на учебната година по инициатива на преподавателя по география, технологии и предприемачество Силвия Богданова се създава доброволчески клуб, чиято цел е да възпитава децата в толерантност към различните и в добротворство.

„Амбицията ми беше да ги мотивирам да помагат и да променят света около себе си. Всеки месец провеждаме по два урока и ги запознаваме с различни теми, включително Синдрома на Даун. Гостуват ни лектори от банки, външни проподаватели. Вратите на тези часове винаги са отворени за гост-наблюдатели”, обяснява Богданова. В училището 70 на сто от учениците са от малцинствата.

По време на дебатите се родила идеята за обновяване на парка в селото. Децата отишли на среща с кмета Тодор Танански, разказали му за намеренията си и той дал разрешение да реновират парка с обещание да осигури необходимите материали. Почистването ще се състои през май. Учениците ще отделят по няколко часа всяка събота и неделя през месеца, за да бъдат еко доброволци. За да си осигурят храна за времето, в което се трудят по освежаване на парка, учениците решили да съберат средства. Така дошла идеята за изработка и продажба  на мартеници. Бабите, майките, както и дамите от пенсионерския клуб в Дълго поле, подкрепили каузата и помогнали на учениците да измайсторят 250 червено-бели символи. Децата от начален етап също дали рамо в изработката на мартеници, които били предложени за продажба на благотворителен базар.

По повод националния празник пък училището организирало интердисциплинарно състезание „Аз обичам България“. Играта съдържала въпроси по обществени и природни науки, изкуство и спорт. Отборите включвали по един ученик от 4, 5, 6, 7 и 8 клас. На финала и двата тима си тръгнали с награда за показаните знания – енциклопедия.