Гимназистите от Френската  посрещнаха Андрей Ковачев  с песен на езика на Екзюпери и го изпратиха с акварел на талант от училището, което е посланик на Европейския парламент

Двойния стандарт на стоките и теми, свързани с присъединяването на Западните Балкани в границата на общността, дебатираха ученици от Френската гимназия с евродепутата Андрей Ковачев. Той гостува на училището, което тази година е посланик на Европейския парламент. Учениците го посрещнаха с аплодисменти и песен на френски, което накара Ковачев да се върне в годините назад, когато изучавал езика на Екзюпери като първи чужд. Външната политика на Съюза спрямо Русия и САЩ, формирането и разходването на бюджета бяха другите теми, по които гимназистите искаха да чуят мнението на българския евродепутат.

Учениците търсеха отговори на въпроси, свързани с цялостната концепция на Съюза по отношение на активни и превантивни политики, актуални проблеми и важни събития.

Андрей Ковачев благодари за тяхната активност във връзка с избора на училището катопредставител на нашата страна в инициативата на Европейския съюз – „Училище посланик“, което цели популяризиране на идеите на общността.

Евродепутатът подчерта, че живеем във времена, изпълнени с насилие, войни, миграция, тероризъм, конкуренция между пазарите, борба за надмощие и политическо влияние върху страните членки. Едно от правилните решения в борбата с тези проблеми е свързано с обединяването на силите в обща идея.

Ковачев не скри, че има и твърде много критики по отношение на дейността на ЕС, но статистиката напоследък показва по-голямо одобрение и ползи, отколкото негативи за обикновените хора.

Най-важното събитие, което предстои във връзка с българското европредседателство, ще се случи на 17 май, когато България ще излезе пред останалите страни членки с декларация за бъдещето на Западните Балкани, което е в Европейския съюз, подчерта Ковачев.

Той награди отличените ученици в конкурса на тема „Защо е важен моят глас в Европа?“, проведен във Френската езикова гимназия под негов патронаж. Анастасия Милушева от единадесети клас спечели първа награда и получи лична покана от Ковачев да бъде част от следващата ученическа делегация, която ще посети Брюксел.

Учениците го изпратиха с подарък – акварел на ученик от гимназията  с посланието на своя патрон: „Да бъдеш човек, това означава да бъдеш отговорен!“.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.