Гимназистите от Френската  посрещнаха Андрей Ковачев  с песен на езика на Екзюпери и го изпратиха с акварел на талант от училището, което е посланик на Европейския парламент

Двойния стандарт на стоките и теми, свързани с присъединяването на Западните Балкани в границата на общността, дебатираха ученици от Френската гимназия с евродепутата Андрей Ковачев. Той гостува на училището, което тази година е посланик на Европейския парламент. Учениците го посрещнаха с аплодисменти и песен на френски, което накара Ковачев да се върне в годините назад, когато изучавал езика на Екзюпери като първи чужд. Външната политика на Съюза спрямо Русия и САЩ, формирането и разходването на бюджета бяха другите теми, по които гимназистите искаха да чуят мнението на българския евродепутат.

Учениците търсеха отговори на въпроси, свързани с цялостната концепция на Съюза по отношение на активни и превантивни политики, актуални проблеми и важни събития.

Андрей Ковачев благодари за тяхната активност във връзка с избора на училището катопредставител на нашата страна в инициативата на Европейския съюз – „Училище посланик“, което цели популяризиране на идеите на общността.

Евродепутатът подчерта, че живеем във времена, изпълнени с насилие, войни, миграция, тероризъм, конкуренция между пазарите, борба за надмощие и политическо влияние върху страните членки. Едно от правилните решения в борбата с тези проблеми е свързано с обединяването на силите в обща идея.

Ковачев не скри, че има и твърде много критики по отношение на дейността на ЕС, но статистиката напоследък показва по-голямо одобрение и ползи, отколкото негативи за обикновените хора.

Най-важното събитие, което предстои във връзка с българското европредседателство, ще се случи на 17 май, когато България ще излезе пред останалите страни членки с декларация за бъдещето на Западните Балкани, което е в Европейския съюз, подчерта Ковачев.

Той награди отличените ученици в конкурса на тема „Защо е важен моят глас в Европа?“, проведен във Френската езикова гимназия под негов патронаж. Анастасия Милушева от единадесети клас спечели първа награда и получи лична покана от Ковачев да бъде част от следващата ученическа делегация, която ще посети Брюксел.

Учениците го изпратиха с подарък – акварел на ученик от гимназията  с посланието на своя патрон: „Да бъдеш човек, това означава да бъдеш отговорен!“.