Кадър от миналогодишната инициатива.

Към инициативата се присъединиха и възпитаниците на Центъра за специална образователна подкрепа

Ученици от 11 училища изпълниха едновременно емблематичното Ботево стихотворение „Обесването на Васил Левски“ по повод 148 години от трагичната гибел на Апостола на свободата. Точно в 12 часа момчета и момичета от различни класове на СУ “Св. Паисий Хилендарски”, ОУ “Райна Княгиня”, ОУ “Яне Сандански”, ОУ “Й. Йовков”, ОУ “Драган Манчов”,    ОУ “Димитър Талев”, ОУ “Стоян Михайловски”, ОУ “Екзарх Антим I”, ОУ “Гео Милев”, СУ “Пейо Яворов” и Професионална гимназия по хранителни технологии и техника се включиха в общата инициатива. Към нея се присъединиха и възпитаниците на Центъра за специална образователна подкрепа.

Директорите на училищата се организирали спонтанно, дни преди паметната за българската история дата. Всяко училище имало своята традиция, в която отбелязва деня на безсмъртието на Дякона. Тъй като не всички ученици се обучават присъствено, изпълненията били записани и излъчени във виртуалните класни стаи на всички класове.

Формирането на национална идентичност и чувство за гордост винаги е започвало от класната стая. Затова именно там звучеше Ботевото слово за Апостола, коментираха доволни от реализацията на идеята директорите.

Записите ще бъдат включени в общ видеоклип, който ще се сподели между училищата.