Като училище посланик на Европейския парламент гимназията получи покана на семинар в Брюксел

27 ученици от Френска гимназия ”Антоан дьо Сент–Екзюпери” участваха в семинар ”Бъдещето на Европа”, организиран от Европейския парламент. Младежи от Франция, Испания и България разискваха проблеми, насочени към търсене на решения, свързани с климатичните промени. Те дебатираха също как да се противопоставим фалшивите новини и да бъдeм дигитално компетентни.

„Учениците работиха в екипи и имаха възможността да представят своите предложения пред българския евродепутат Ева Майдел и френския евродепутат Франсоас Гросет. Те смело заявиха идеите си, насочени към отваряне на работни позиции, чрез които да се контролират фалшивите новини; налагане на санкции за изопачаване на информация, както и издаване на сертификати за дигитална компетентност”, обясни ръководителят на пловдивската група Донка Алексиева – главен учител по философия.

Пловдивските ученици от 11 и 12 клас обменили мнения и осъществили контакти със свои връстници от Корсика и Майорка. Дискусиите се водели на френски език. Всички участници получили сертификати за участие.

През 2018 г. Френската гимназия бе единственото пловдивско училище, удостоено с плакет и статут на Училище посланик на Европейския парламент. В гимназията от 12 години активно функционира Европейски клуб, ръководен от Алексиева. Членовете му са се доказали на национално и европейско ниво чрез участие в международни конкурси, инициативи и проекти.

Като училище посланик в края на миналата година ФЕГ получава покана от  Бюрото на Европейския парламент в България да участва на семинара за бъдещето на Стария континент. Това е наградата за активната дейност на учениците от клуба, които работят като младши посланици на ЕП за разпространяването на европейската идея.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.