Като училище посланик на Европейския парламент гимназията получи покана на семинар в Брюксел

27 ученици от Френска гимназия ”Антоан дьо Сент–Екзюпери” участваха в семинар ”Бъдещето на Европа”, организиран от Европейския парламент. Младежи от Франция, Испания и България разискваха проблеми, насочени към търсене на решения, свързани с климатичните промени. Те дебатираха също как да се противопоставим фалшивите новини и да бъдeм дигитално компетентни.

„Учениците работиха в екипи и имаха възможността да представят своите предложения пред българския евродепутат Ева Майдел и френския евродепутат Франсоас Гросет. Те смело заявиха идеите си, насочени към отваряне на работни позиции, чрез които да се контролират фалшивите новини; налагане на санкции за изопачаване на информация, както и издаване на сертификати за дигитална компетентност”, обясни ръководителят на пловдивската група Донка Алексиева – главен учител по философия.

Пловдивските ученици от 11 и 12 клас обменили мнения и осъществили контакти със свои връстници от Корсика и Майорка. Дискусиите се водели на френски език. Всички участници получили сертификати за участие.

През 2018 г. Френската гимназия бе единственото пловдивско училище, удостоено с плакет и статут на Училище посланик на Европейския парламент. В гимназията от 12 години активно функционира Европейски клуб, ръководен от Алексиева. Членовете му са се доказали на национално и европейско ниво чрез участие в международни конкурси, инициативи и проекти.

Като училище посланик в края на миналата година ФЕГ получава покана от  Бюрото на Европейския парламент в България да участва на семинара за бъдещето на Стария континент. Това е наградата за активната дейност на учениците от клуба, които работят като младши посланици на ЕП за разпространяването на европейската идея.