Гостите от гимназии във Франция и Испания посетиха текстилно предприятие и откриха изложба със снимки от престоя си в Пловдив по Еразъм проект „Отговорно потребителство”

Как се кваси мляко в домашни условия демонстрираха пред свои връстници от Испания и Франция 11-класници от ФЕГ „Антоан дьо Сент Екзюпери”. Пловдивската езикова гимназия е домакин на поредната партньорска среща по проекта „Отговорно потребителство” на „Еразъм+”. Учениците от града под тепетата приеха у дома си гостите от гимназия „Вожла”, Шамбери (Франция) и гимназия „Ес Тиера де Алваргонзалез”, Куантанар де ла Сиера (Испания).

„В Испания нашите ученици презентираха нови типове брашно и здравословни рецепти, които бяха издирили предварително в сътрудничество с Университета по хранителни технологии. Сега заведохме партньорските училища в Обединена млечна компания, за да наблюдават цикъла на производство на млечни продукти, а децата вкъщи са им направили показно как се кваси мляко”, обясни ръководителят на българския екип Гергана Душилова.

Целта на проекта е да развие адекватни потребителски навици у учениците по метода учене чрез опит в сферата на здравословното хранене, потреблението и производството на текстил. Друг акцент е повишаване нивото на тяхната образователна мотивация, езиковата компетентност, комуникационни и презентационни умения и способност за работа в екип.

Тъй като темата на настоящата среща е отговорното потребление на текстил, пловдивските тийнейджъри презентираха историята на текстилната индустрия в България от древността до днес, типичните занаяти и това, което се прави в наши дни в индустриален мащаб. Заедно с гостите от чужбина те посетиха българско текстилно предприятие, което шие бельо за износ за Франция.

Партньорите от двете държави останаха очаровани от гостоприемството, след като имаха възможност да посетят основните исторически и културни забележителности на Пловдив. Снимките от разходките из емблематични места в града и околностите, те подредиха днес в изложба. Разделени на случаен принцип в шест групи, учениците направиха постери чрез които разказаха за преживяванията си през изминалата седмица.

„Идеята е да се възпитат у подрастващите ценности на отговорни потребители. Които да си дават сметка, че икономиката се гради на отговорно ползване и че е не нормално да потребяват неща, от които нямат нужда”, пояснява Гергана Душилова. През март участниците в проекта се събират във Франция, където ще обменят идеи за нов живот на непотребните дрехи.