Дело за наркотици гледаха 11-класници от Хуманитарната гимназия в Деня на българската конституция

Ученици от Националната търговска гимназия правиха справки по дела на граждани днес. На специално изнесен пункт във фоайето на Съдебната палата те проведоха производствената си практика . Учениците от XII б клас, специалност, „Бизнес администрация“, се справиха отлично със задачата и демонстрираха истински професионализъм в Районния съд. Валя Тотева и Стефани Атанасова разказаха впечатленията си на срещата с магистрати в рамките на Деня на отворените врати.

Ученици от Хуманитарната и Търговската гимназия гостуваха днес по повод Деня на българската конституция, юриста и съдебния служител. Инициативата бе осъществена съвместно от Апелативен, Окръжен и Районен съд.

Единадесетокласници от Хуманитарната  гимназия  участваха във  възстановка на съдебен процес по действителен случай. Те облякоха тоги и влязоха в ролята на съдебен състав, прокурор и адвокати в емблематичната зала №1 на Апелативния съд, където се разглеждат знакови съдебни дела. Ученици заеха местата на подсъдимия, свидетелите, експертите.

Възстановката бе по действителен казус, решаван от пловдивските магистрати. Срещу младеж е повдигнато обвинение в държане и разпространение на  марихуана. Той е арестуван от полицаи, малко след като продал дрога на студентка. Преди ареста успял да погълне част от наркотика, а в автомобила му е намерена електронна везна.

Учениците наложиха на „подсъдимия“ наказание от  три години  лишаване  от свобода,  като отложиха изпълнението на наказанието за срок от пет години и му наложиха глоба в размер на 9000 лева глоба. „Председателят“ на състава –  Мариела Личева от Хуманитарната гимназия, произнесе „присъдата“.

„Искам да следвам право и затова се заинтересувах от възстановката. Беше останало само едно свободно място за председател на съдебния състав, все едно ме е чакало. Мисля, че тази професия е много отговорна, защото се решават човешки съдби, но в същото време е и много интересна. По принцип в България е незаконно притежаването на марихуана, така че е логично да има тежки наказания за това престъпление, което не се знае от много млади хора“, сподели Мариела. Ако осъществи мечтата си да завърши право и да стане съдия, тя ще бъде първата юристка във фамилията.

За първи път в ролята на съдебни секретари влязоха ученици от Търговската, които водиха протокола от заседанието. На финала на възстановката всички ръкопляскаха на Емилия Сергиева и Кристиян Бойков за професионално водения протокол. На финала всички ученици получиха грамоти за участието си.

„Тази година е специална за нас, защото се навършват 20 години от възстановяването от Апелативен съд – Пловдив“, каза председателят Магдалина Иванова.  Веселин Хаджиев – председател на Окръжен съд, и Иван Калибацев – председател на Районен съд, също разказаха за работата на магистратите и споделиха любопитни факти от практиката си.