Гимназисти от СУ „Пейо Яворов“ посрещнаха свои връстници от Унгария и Румъния по проект за формиране на социални умения при наличие на медийна манипулация

Гимназисти от СУ „Пейо Яворов“ посрещнаха свои връстници от Унгария и Румъния, с които в продължение на седмица заедно работиха върху формирането на социални умения за идентифициране, избягване и реагиране при наличие на медийна манипулация. Пловдивското училище бе домакин на втората мобилност по проекта „Истинският Мао“, който се реализира по програма „Еразъм+“.

През 1994 г. Сиклош Силвестер заснема псевдо документален филм, озаглавен „Истинският Мао“. Същността на експеримента е едночасовата лента да представи изцяло неверни твърдения в научно-документален стил. Въз основа на клишетата от исторически разследващи доклади от популярни новинарски канали филмът насочва вниманието към факта, че настоящите инструменти на медиите могат да постигнат всичко при представянето на фалшиви новини.

„Експериментът и неговото заключение са по-актуални от всякога. Тази идея стои в основата на проекта, по който работят учениците от трите държави“, обясни директорът на училището домакин Пламен Стоилов. И похвали за отличните и езикови и технически компетенции, както и за чудесната работа в екип пловдивските участници Ангел Стефанов, Ванеса Кемерлиева, Христина Илиева, Яница Мирчева, Петя Стойковска, Илия Керечиев и Хиям Абед – от 8 а клас; Анелия Кирова, Дара Пешева, Владимир Димов, Ванеса Цонева, Емилия Есева и Ивона Григорова – от 9 а клас и Иван Шепелев, Димитър Танчев и Стилиян Илиев – от 10 б клас.

Участниците в проекта прожектирали свои филми с фалшиви новини, направени по собствени сценарии. Темите варирали от аварията в Чернобил, през „Наденичково дърво“, банкови фалити и Ковид кризата, до финансови и икономически събития. Връстниците им имали за задача да откриват неверните факти.

Те получили и задача да се справят с теренна игра „Съкровищата на Пловдив“. Трябвало да открият 10 емблематични обекти в града на тепетата, да направят снимки и кратка презентация. Така, чрез игра, успели да разгледат и получат информация за Античен театър, Римски стадион, Археологически комплекс Небет тепе, Цар-Симеоновата градина и Пеещите фонтани, Фонтан „Деметра“, Регионален исторически музей, Хисар капия, Паметник на Съединението, Катедрален храм „Успение Богородично”, Джумая джамия и Часовниковата кула на Сахат тепе.

Ученици от 8,9 и 10 клас на СУ „Пейо Яворов“ представили хилядолетния Пловдив и 112-годишното си училище, като останали впечатлени от зимната градина и зоокъта към центъра по биология, провели забавни демонстрационни опити с ученици от 10 а клас и преподавателя им Петър Петров . Младежите от Румъния и Унгария също презентирали своите училища.

Домакините организирали и волейболен турнир между трите държави. Емоционално и като на професионална спортна среща, гостите получили флагчета с лика на патрона на училището и българския трибагреник. А на финала – сертификати за участие в мобилността.