В Пловдив близо 100 деца остават за извеждане от институциите, изграждат се 7 нови социални услуги, стана ясно днес на старта на Националната кампания „Мисията е възможна”

„Когато видят, че са дошли – очите им грейват. Познават ги, макар че не могат да разговарят с тях, но по свой начин са създали приятелства”. Това сподели директорът на Комплекса за социални услуги „Св. св. Константин и Елена” Марина Ватева по повод партньорството си със СУ „Димитър Матевски”. Днес училището бе домакин на старта на Националната кампания „Мисията е възможна” – последен етап от процеса на извеждане на децата от институциите и закриването на домовете за сираци. Комплексът се намирал в близост до училището в ЖР „Тракия”, което улеснявало посещението на учениците при децата и младежите с увреждания. Те се разхождали заедно с тях в парка, посещавали концерти или събития на открито. Обитателите на Комплекса пък влизали в часовете по музика или изобразително изкуство, в клубовете по интереси, за да наблюдават или да се включат в изработката на картички и сувенири. 28-те деца в Комплекса са с тежки физически и ментални увреждания.

„Щастлива съм от това партньорство, но мисля, че обществото ни не е готово да приеме различните. Когато се разхождаме навън, хората минават от единия тротоар на другия, за да не се налага да се разминават с децата”, коментира Марина Ватева.

Допреди три години броят на децата в социалните институции е бил над 300. Сега 60 са настанените в дом „Княгиня Мария Луиза“, 16 (от новородени до 3 години) са в Дома за медико-социални грижи и 20 – в „Олга Скобелева“.

В момента в Пловдивска област има 111 професионални приемни семейства, като 23 са в града. 94 са настанените в тях деца, като в някои има повече от едно хлапе, уточни зам.-кметът Георги Титюков. Той отбеляза, че центровете за настаняване от семеен тип в Пловдив са 12, 5 отглеждат деца със специфични потребности.

В момента се изграждат седем нови социални услуги, в това число Дневен център за деца с увреждания, с тежки множествени увреждания, за обществена подкрепа за деца и семейства, два центъра от семеен тип, преходно и наблюдавано жилище.

„Имаме план за реформиране на двата дома за деца, лишени от родителска грижа, и се надявам до две години наистина да няма деца в институции“, заяви  Веселина Ботева, директор на общинската дирекция „Социална политика“.

“Мисията възможна” ще обхване общини в цялата страна, в които се създават нови социални услуги за деца и възрастни, заместващи живота в институция.

„Кампанията цели да довърши процеса на много сложна реформа за закриване на всички институции за деца в България. Няма различни деца, има различна грижа и отношение към тях и с днешното събитие искаме да покажем, че ако дадем шанс и семейна подкрепа на децата, които са в услугите и институциите, тяхното бъдеще няма да е по-различно от това на децата, които живеят в семействата си“, посочи социалният зам.-министър Зорница Русинова, която даде начало на събитието в Пловдив.