Деца и учители от СУ „Найден Геров” ще снимат учебни филми в махалата по проект „Първи стъпки в киното”

Що е то сценарий и как се прави филмов анализ ще учат наред с фиксираните в седмичната програма предмети учениците от СУ „Найден Геров” в Столипиново. „Първи стъпки в киното” ще се реализира в рамките на един учебен срок. Проектът на сдружение „Седем” е сред одобрените, които ще получат финансиране по отворената покана „В последния момент” на фондация „Пловдив 2019”. На третия етап на конкурса бяха разгледани общо 63 проектни предложения. От тях журито избра да подкрепи 11, между които да разпредели грант от 149 290 лева.

През пролетта на тази година, в рамките на проекта „Кинопловдив”, младият режисьор Христо Симеонов и продуцентът Елена Мошолова реализираха уъркшоп на тема „Как се създава фото разказ?” с ученици от шестите и седмите клас в ромската махала. В резултат на масовия интерес от страна на ученици и учители, се родила идеята за по-продължителни занимания с кино в училището.

„Първи стъпки в киното” предвижда 10 занимания за учениците, 5 от които ще са насочени към филмовия анализ и сценарната работа. В останалите децата ще пробват на практика теоретичните знания и дори ще се опитат да заснемат учебни филми и да им организират премиера.

Целта е в снимачния процес да се въвлече местната общност, като се включат снимачни терени и доброволци от Столипиново, обясняват инициаторите на проекта. Учителите ще бъдат активни участници в дейностите, заедно със своите възпитаници, така че впоследствие да могат да интегрират киното в своята ежедневна работа с децата.