dav

11 деца от квартал „Столипиново“ за първи път влязоха в изложбена зала. Момичета и момчета от 1 до 4 клас от училищата „Найден Геров“ и  „Кирил Нектариев“ бяха в първата група от участниците в проекта „Всички заедно – за по-добро образование и здраве“, инициатива на Фондация „Пловдив 2019“ с водеща организация Община Пловдив. Екскурзоводите на Градската художествена галерия Гергана и Пламена запознаха малките посетители с картините на художника Цанко Лавренов в неговата постоянна експозиция  и ги мотивираха сами да нарисуват елементи от градските му пейзажи. Дъждът не развали доброто настроение на всички участници в срещата, която започна с кратка разходка из Стария град до емблематични места като  Хисар Капия и Куюмджиевата къща (Етнографски музей). Те присъстват в много от картините на именития художник и децата без затруднение после ги посочваха в неговите платна.

В следващите месеци още групи от двете основни училища в „Столипиново“ ще посетят Стария град и експозицията на Цанко Лавренов като част от дейностите по „пАРТтньорство“ – образователен процес в реална творческа среда, който цели да развие знанията на децата за изкуството и културата като средство за общуване.

Учениците, техните учители и менторите, които ги придружаваха, получиха подаръци за спомен от Галерията, а малчуганите обещаха да доведат своите приятели и близки на предстоящите художествени изложби.

На 3 декември предстои среща на сцената на Държавна Опера – Пловдив, където децата ще се запознаят с артистите и ще надникнат зад кулисите на мултимедийния спектакъл „Снежанка и седемте джуджета“, създаден по класическата приказка на Братя Грим.

В рамките на проекта децата ще участват в 12 различни по съдържание събития, които ще се провеждат до юни 2019 г. Формирани са групи ученици от начален курс, които ще посетят Градската галерия, Етнографския музей, Опера Пловдив и НБ „Иван Вазов“ и ще се включат в културната им програма.