Учебно-тренировъчни фирми представят своите виртуални компании на ТФ ФЕСТ . За втори път се провежда и състезанието Global Enterprise Challenge  за решаване на практически бизнес казуси на английски и френски

Ученици от седем държави ще покажат как се прави бизнес по време на 22-ото издание на изложението „Млад предприемач“. То ще се проведе на 18 и 19 април 2019 г. в Международен панаир Пловдив. В състезанието на учебно-тренировъчните фирми ТФ ФЕСТ тази година се включват над 800 участници от 117 предприятия в България, Албания, Армения, Македония, Молдова, Румъния и Сърбия.

Те осъществяват дейност в различни сфери: финанси и застраховане; козметика, бижута и облекла; храни и напитки; подаръци и сувенири; организиране на събития и туризъм; реклама; информационни технологии и техника; автомобили и транспорт, включително превоз на пътници в космоса; образование и други. Със свои щандове участват средни и висши училища, неправителствени и бизнес организации.

В продължение на два дни бъдещите мениджъри ще водят преговори, ще сключват сделки и ще представят своите фирми. Те ще се конкурират в 16 конкурса, сред които: за щанд, за екип и професионално обслужване, за каталог и рекламни материали, за уебсайт, за презентация, за най-добра банка, за защита на интелектуалната собственост, за сътрудничество с фирма-ментор, ще бъдат избрани Мис и Мистър ТФ ФЕСТ 2019.

Младите предприемачи ще демонстрират своите знания и умения в областта на икономиката и бизнеса, администрацията, чуждите  езици. Тази форма на обучение е изключително интересна и полезна за учениците, заяви Дария Маврудиева, директор на Центъра за учебно-тренировъчни фирми /ЦУТФ/ към Министерството на образованието и науката. Той организира форума, който е  част от проекта „Мост между училището и бизнеса“.

ТФ ФЕСТ е одобрен като международно събитие от Европейската комисия и е представен като добра практика за обучение по предприемачество. У нас съществуват 331 тренировъчни фирми в 65 училища. Българската мрежа е най-добре развитата на Балканите, където изложението вече е много популярно, тъй като дава възможност на младите хора  да изпробват своите компетентности в реални бизнес условия.

Със същата насоченост е и международното състезание Global Enterprise Challenge  за решаване на практически бизнес казуси, поставени от действащи фирми. То се провежда за втори път в България и отново ще бъде на английски и френски език. Осъществява се от Световната организация на учебните предприятия EUROPEN-PEN International и ЦУТФ в партньорство с Международната организация на франкофонията. Надпреварата ще се проведе на 17 април, ден преди старта на ТФ ФЕСТ 2019, в Международен панаир Пловдив.