Плакет „Св.св.Кирил и Методий“ получи ЕГ „Пловдив“ по повод празника от името на президента Румен Радев, поздравителен адрес изпрати зам.-началникът на отбраната ген. -лейт. Цанко Стойков от випуск 1982

Ученици, приети през първата учебна година на емблематичната Английска гимназия, днес заеха най-предните редове на местата за зрители на Римския стадион, за да присъстват на празника по повод 65-годишнината на училището. Възпитаниците на гимназията от випуск 1958-1963 г. бяха бурно аплодирани от присъстващите, а в годините назад се върна Милена Трендафилова, за да припомни знакови моменти от историята на ЕСПУ с преподаване на западни езици „Георги Кирков“. Преди 65 лета пловдивски интелектуалци подемат инициативата да се открие училище, което да отговори на желанието за икономически и културен обмен със страните от Западна Европа.

По повод празника плакет „Св.св. Кирил и Методий“ бе получен от президента Румен Радев за значимия принос на гимназията в чуждоезиковото образование и за съществената роля за формирането на съвременния облик на образователната система в страната.

Поздравителен адрес изпрати и заместник- началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков, който е възпитаник на випуск 1982.

„Първите преподаватели създават методология за обучение, която по-късно започват да използват и други училища в страната“, се казва в поздравлението, което завършва с благодарност към учителите за тяхната любов и с пожелание към учениците да бъдат визионери и иноватори за важните за обществото въпроси на съвремието.

Приветствието си директорът на гимназията Николай Радев започна с цитат от книгата на легендарния Любен Христов. Дългогодишният директор пише: „1958 година беше знаменателна за България по две причини – едната, че значително се разшири езиковото обучение в страната, а втората, че се създаде нашето хубаво и обично училище, с което много хора свързаха живота си“. В словото си Николай Радев припомни, че училището тръгва със 75 ученици и 3 преподаватели, а днес в него се обучават 1325 ученици със 109 учители и възпитатели.

„През годините целите, които си поставя Английската гимназия, не са се променили – да обучава млади хора с високо интелектуално ниво, дух и самочувствие. За да създаваш, учиш, твориш в тази гимназия и да си частица от нея означава да мислиш, мечтаеш и вярваш“, каза Радев и допълни, че към момента 19 от преподавателите са също нейни възпитаници и, носейки духа й, те го предават на поколенията.

Припомнени бяха десетките медали и призове, печелени ежегодно от учениците на гимназията. Само през миналата година 36 от тях са достигнали най-високо ниво на различни кръгове на регионални, национални и международни състезания.

Радев връчи отличия на носителите на награди от националните кръгове на олимпиадата по български език Емил Манчев, Антоанета Андонова, Николай Панделиев, Кристина Йочева. Една от най-новите инициативи на Езикова гимназия „Пловдив“ е прoвеждането на математическо състезание на името на математика Румен Вангелов, който напусна този свят миналата година. Победителите в първото издание бяха наградени от Павел Димов – представител на PELSA – Асоциацията на завършилите Английската гимназия и основен двигател на честването.

Празникът бе уважен от зам.-областния управител Даниела Николова.