500 младежи и 200 преподаватели са осъществили европейска мобилност и са повишили уменията си, отчете директорът Стоянка Анастасова

Ученици от Чехия и Португалия станаха част от празника, който организира днес Професионалната гимназия по електротехника и електроника по повод 20 години международна проектна дейност. За първи път пловдивското училище е приемаща организация по проект за двуседмична мобилност с цел практика с частна професионална гимназия ЕР Cior. Ученици от специалностите „Електротехника и електроника” посещаваха часове по теория и стажуваха в града под тепетата, а днес получиха своите сертификати. Днешният ден пък е първи от едномесечния стаж на чешки ученици, които ще работят във фирма „Милара интернешънъл” – партньор на ПГ по електроника.

За „Довиждане” и „Добре дошли” пловдивските домакини направиха сладка изненада на своите гости, като им поднесоха по една торта с флага на съответната държава.

„Изключително съм щастлива, че днес, когато отчитаме свършеното през изминалите 20 години по отношение на международните ни контакти, присъстват представители на традиционните ни партньори. За този период наши ученици и учители са посетили 10 страни в ЕС, придобили са професионални умения и са усъвършенствали чуждоезиковите си компетенции”, каза директорът Стоянка Анастасова. Успешното реализиране на международните проекти носи на гимназията Сертификат за качество, Сертификат за мобилност, Грамота за цялостно изпълнение на международни проекти и 3-годишна харта за мобилност.

Събитието бе уважено от експерта в Центъра за развитие на човешките ресурси Иванка Михайлова. В обръщението си към екипа на училището националният председател на синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” Юлиян Петров пожела на младежите да пътуват и да се развиват, но да се връщат да прилагат наученото и да се реализират в България.

През 2016 година гимназията реализира първия си проект в сектор „Училищно образование” на програма „Еразъм плюс”. В резултат на интензивните кратки обучителни курсове, в които се включили 16 учители по общо и професионално образование, била създадена образователна платформа със свободен достъп, виртуална класна стая и набор от електронно базирани уроци. Платформата дава възможност на учителите да споделят учебни материали от различни предметни области, а учениците да се възползват от тях, неограничавани във времето и пространството.

През настоящата учебна година 40 ученици от различни специалности от ПГ по електротехника са реализирали триседмична мобилност във Великобритания и Чехия. Димитър Малинов и Йордан Чалъков разказаха за опита, който са натрупали, и за осъществените приятелства.