Гимназисти от италианските паралелки на ЕГ “Иван Вазов” си направиха виртуална среща с връстници от Българското неделно училище „Асен и Илия Пейкови“

Ученици от вечните градове на Европа – Пловдив и Рим, празнуваха заедно Деня на българската просвета и култура. В навечерието на 24 май, по идея на директора на Езикова гимназия „Иван Вазов“ –  Вихра Ерамян и на учителите по италиански език, възпитаниците от италианските паралелки и учениците от Българското неделно училище „Асен и Илия Пейкови“ в  Рим, показаха, че за приятелството и за българския дух няма граници и препятствия.

В емоционална онлайн среща под надслов: „24 май – празник на словото, което ни обединява“, ученици, учители и родители от двете училища имаха възможност да се запознаят, да споделят интересни факти, свързани с Деня на славянската писменост, българската просвета и култура и да поставят началото на бъдещо ползотворно сътрудничество между двете образователни институции.

Гимназистите от италианските паралелки представиха пред своите нови приятели от Рим интересна информация, свързана с първото в историята ни празнично честване на делото на светите братя Кирил и Методий, провело се в Пловдив по инициатива на Найден Геров преди 169 години, за превръщането на този ден в общоучилищен и национален празник на страната ни, както и с начина, по който се отбелязва днес.

От неделното училище пък разказаха на пловдивските ученици за паметниците, свързани с имената на Кирил и Методий, съхранени и до днес в Рим.

На финала учениците от двата града си размениха видео подаръци, посветени на Деня на българската просвета и култура, и си обещаха това да не е последната им среща.

ЕГ “Иван Вазов” създаде специален сайт, посветен на 24 май, в който могат да се видят поредицата събития, организирани в чест на празника и на 170-годишнината от рождението на патрона на гимназията – Иван Вазов.

През изминалия месец гимназистите участваха в множество онлайн събития по инициатива на Ученическия парламент и на учителите. Най-добрите произведения от конкурса за ученическо творчество под надслов: „Силата на словото“, са събрани в електронен сборник, качен в сайта. В часа на класа учениците търсиха пловдивската следа в честването на празника на Кирил и Методий, а кулминацията е концертът на музикалните таланти, който също може да се види онлайн.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.