Генералният консул Алпер Акташ поднесе подарък на всяко дете и се снима за спомен в резиденцията.
Генералният консул Алпер Акташ поднесе подарък на всяко дете и се снима за спомен в резиденцията.

Деца от Пловдив и Бурса празнуваха заедно Деня на детето, който се чества днес в Република Турция. Домакин на празника бе генералният консул в Пловдив Алпер Акташ. Учениците от ОУ „Алеко Константинов“ поднесоха като подарък красива торта от хартия, като всяко парче съдържаше послания за приятелство, мечтана екскурзия, верния приятели, безброй усмивки.

Директорът на ОУ "Ал. Константинов" - Красимир Ангелов, с учениците си.
Директорът на ОУ “Ал. Константинов” – Красимир Ангелов, с учениците си.

23 април е ден на националния суверенитет и Празник на детето. Основателят на Републиката Мустафа Кемал Ататюрк дарява на децата като празник деня, в който са били поставени основите на младата турска държава, обясни съпругата на генералния консул – Филиз Акташ. Днес в цяла Турция се организират тържества в чест на празника.  По традиция децата поемат за кратко време ръководни държавни постове.

Резиденцията на консулството в Пловдив също отвори врати за децата. Малките гости получиха безброй подаръци и разрязаха огромна торта, като преди това учениците от НУ”Кирил Нектариев” в Столипиново и от читалище “Кемал Ататюрк” поздравиха домакините.

DSCF5312

Празникът на детето стана повод да бъдат връчени и наградите от първия конкурс за поезия, проза, фотография и детска рисунка, организиран от новосъздадения българско-турски литературен клуб в Пловдив. Повече от 80 деца от цялата страна и различни градове на Турция се включиха в инициативата.