Ученици от пловдивски отбор успяха да се преборят за третото място на националното състезание по роботика, което се проведе в НДК. Надпреварата бе в рамките на заключителното събитие на програма „Роботика за България“. Момчета и момичета от цялата страна демонстрираха своите умения и познания от света на науката и технологиите. Инициативата за програмата е по идея на SAP Labs Bulgaria и се реализира в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“.

След две години препятствия за присъствено събитие, тази година участниците отново се събраха заедно, за да мерят сили с конкурентите си. Във фестивала се включиха 170 ученици в 32 отбора от 16 града в страната.

По време на състезанието участниците преминаха през няколко кръга и бяха оценени от специално жури: Комисия Робо дизайн, Комисията Екипна игра и Комисия за Научноизследователски проект

Финално паралелно състезание между отборите, разделени в четири дивизии, определи крайното класиране, заедно с оценките от цялостното представяне във фестивала.

Пловдивските отбори от клуба по програмиране и роботика Kinder Coder с треньор Таня Козалиева бяха два: съставени от ученици от 1. до 8. клас и разпределени в две отделни дивизии.

„По-големите се състезаваха с робот EV3 и макар да нямат първо място във финалната тройка, се представиха много достойно и спечелиха отличие в категория “Екипна игра”. Съставът на този отбор е от: Цветан Бакалски (8.клас), Стивън Титов (8.клас), Тодор Тодоров (6.клас) и Павел Титов (6.клас)“, пояснява Таня Козалиева.

Другият отбор на Kinder Coder се състезавал с робот SPIKE Prime, а състезателите в него са едни от най-малките ученици, явили се на състезанието. Това са децата от 1.клас – Антон Иванов, Стефан Талев, Тодор Ангелов, Александър Богунски, учениците от 2.клас – Никола Иванов, Лъчезар Баненкин, Димитър Диамандиев и Александър Божинов – от 3.клас. Освен симпатиите на съдийските комисии, децата от отбора завоюваха отличия във всички четири състезателни категории, което им отреди почетното трето място и бронзовата купа в тяхната дивизия.

Инициативата стартира през 2015 г. и се провежда вече седем учебни години. Целта на програмата е да бъде стимулиран интересът на учениците към науката и технологиите, като едновременно с това им даде възможност за работа в екип. „Роботика за България“ е насочена към създаване на условия за подготовка на училищни отбори по роботика чрез обучение на ментори. Създадените отбори през 2022 година са 79 от 42 училища в 26 града.