Отборът на СУ ”Васил Левски” представи Пловдивска област и победи в конкуренция с 21 училища от страната

Ученици от Карлово са победителите в националната викторина „140 години българска армия”. Отборът на СУ „Васил Левски”, формиран от зрелостниците Георги Узунов, Елена Генчева и Александра Русева, както и от 11-класника Ивайло Паунов, представяха Пловдивска област на заключителното състезание, организирано от сдружение „Българска зора” с подкрепата на МОН и МО.

Викторината се провежда в три кръга – вътрешноучилищен, регионален и национален. Домакин на финалите бе Националният военен университет. Карловските абитуриенти победиха в конкуренция с 21 училища от цялата страна.

Участниците отговаряха на въпроси, свързани с историята на Българската армия – от нейното създаване, до наши дни. Според регламента те получават предварително 38 теми за подготовка – като се започне от създаването на Българското опълчение, мине се през Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна война, и се стигне до създаването на въздушните ни войски.

Част от въпросите, на които трябвало да отговарят състезателите, били  посветени на най-паметните сражения (при Сливница, Чаталджа, Лозенградското срещно) и знаменити военачалници, оставили диря не само в българската, но и в световната военна история – генералите Георги Вазов, Иван Колев, Стефан Тошев, Владимир Вазов. Карловци показали завидни знания и заслужено заели призово място.