Деца от ОУ „Васил Левски” в Караджово ще правят наричания за Василица в Американското посолство у нас. За поредна година на 14 януари момчетата и момичетата от СИП-а по фолклор на етносите ще пътуват до столицата, за да сурвакат по повод Банго Васил.  Те ще раздават баница с късмети, след което ще поканят на хоро домакините. Инициативата се провежда за девета поред година от Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе”.

Празникът „Василица” се почита от ромската общност като начало на Новата година и се отбелязва на 13-и срещу 14-и януари като. На този ден десетки училища, общностни центрове и младежки клубове от цялата страна, включени в мрежата на „Амалипе“, организират тържества, с които представят богатството от фолклорни традиции на различните етноси у нас. Отбелязването на Василица е свързано и с легендата за Банго Васил, който се явява като спасител на ромите, като изградил отново мост, разрушен от Дявола, за да могат те да преминат отвъд реката.

В посолството на Кралство Нидерландия с посланик н.пр. Беа Тен Тъшър ще бъдат ученици от ОУ “Отец Паисий” в село Искра. След това малките сурвакари ще отидат в посолството на Индия. Посолството на Словакия приема ОУ “Гео Милев” – с. Белозем. Фондация “Америка за България” посреща децата от ОУ “Христо Ботев” в Стамболийски. Посолството на Австрия и посланик Андреа Вике приемат сурвакари от ОУ  “Проф.д-р Асен Златаров” в село Боянци, което е едно от новите училища в мрежата „Всеки ученик ще бъде отличник“.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.