Семейството на 10-класничката Стиляна поднесе питка за добре дошла на Рисе Харада, кметът Здравко Димитров приветства днес младежите от побратимения японски град

Ученици от Окаяма ще гостуват в продължение на седмица на свои връстници от Езикова гимназия „Иван Вазов“. Те са в града под тепетата по общинската програма за обмен на ученици между побратимените градове Пловдив и Окаяма. Пловдивските младежи посрещнаха в домовете си децата от японския град, които ще се потопят в ежедневието на техните семейства. Бабата на 10-класничката от паралелка с италиански език Стиляна Иванова поднесла омесена от нея питка за добре дошла на Рисе Харада в добавка с шарена сол. А майка й приготвила винен кебап с бял ориз. Семейството е организирало не само посещения на забележителностите в Пловдив и региона, но и кулинарни предизвикателства, началото на които дала Рисе, приготвяйки традиционно ястие с нудли и рибен сос.

Осемте момчета и момичета от Окаяма посетиха първо училището домакин, където се включиха в урок по народни танци с групата на Росица Иванова, а след това направиха презентация на града си.

Днес те бяха на посещение в Община Пловдив, където бяха посрещнати от кмета Здравко Димитров.

„Благодарим за гостоприемството. За нас е удоволствие да се запознаем отблизо с българския начин на живот и култура, а настаняването ни в приемни семейства е най-сигурният начин да се докоснем до вашите обичаи и традиции“, казаха японските ученици. След което се отправиха към Цар-Симеоновата градина, за да се поклонят пред паметника на популярния японски герой Момотаро.

По време на 7-дневната си визита те ще имат разходка в Стария град, на Младежкия хълм и Бунарджика, ще посетят Епископската базилика на Филипопол, Природонаучния музей. Програмата предвижда пътуване до Асеновград с плувни забавления и разглеждане на Бачковския манастир. В комплекс „Старинно Карлово“ японските ученици ще посетят занаятчийските работилници, а в Казанлък – тракийската гробница. Във фермата за био продукти в Строево ще опитат българско кисело мляко, сирене и кашкавал.

„Децата се чувстват много добре тук и всеки ден научават нови неща за нашата култура. Вече опитаха някои от българските ястия, а заедно с приемните семейства сготвиха традиционна японска супа с подправки, които бяха донесли от родния си град Окаяма“, каза преподавателят по български език от ЕГ „Иван Вазов“ Елена Вързилова.

Програмата за ученически обмен между Пловдив и Окаяма стартира през 2017 г.